Dé Vrouwenvereniging van Udenhout

Terugblik 

 

EVA:Fuchsia’s kijken

Op 4 september, het weer was ons goed gezind, gingen we bij Cor Smits, een van onze leden, fuchsia’s kijken. Cor is al jarenlang lid van een fuchsiavereniging en doet jaarlijks mee aan wedstrijden binnen de vereniging.

Zij legt ons alles uit over fuchsia’s in hangpotten, op stam gekweekt, in de volle grond en in potten.

Ondanks de hete zomer zagen we een pracht aan diverse soorten fuchsia’s met een zee van mooie bloemen. We wisten niet dat er zoveel soorten zijn.

Zij leerde ons ook hoe je een fuchsia snoeit en stekt met speciale potgrond en stekpoeder.

Het was een leuke, leerzame ochtend. Cor bedankt voor de gastvrijheid.

Wandeling Moerputten 

Vrijdag 20 september hebben we gewandeld in de moerputten bij Den Bosch.

Het is een moerassig gebied waar vroeger veenvorming plaatsvond. Grote plassen zijn achtergebleven waar vroeger turf werd gewonnen.
We zien hier veel oude knotwilgen.

Als het knotten van deze cultuurhistorisch belangrijke bomen niet regelmatig gebeurt, worden de takken te zwaar en scheuren die op de stam in, waardoor de boom zwaar beschadigd raakt en dood kan gaan. 

De venkantbrug is 33m lang en is net als de moerputten-brug (600m) een deel van het halvezolenlijntje. Het spoor dat vroeger gebruikt werd voor het vervoer van leer e.d. voor de schoenindustrie. 

Het pimpernelblauwtje is in dit gebied  opnieuw uitgezet van een populatie uit Polen.

Halverwege deze wandeling, hebben we heerlijk soep gegeten bij  Theetuin de Pimpernel.

Het was een prachtige dag.

Bus reis met Berkel Enschot naar Klundert en Willemstad. Woensdag 19 juni.

Om half 9 vertrek vanaf het plein  met ongeveer 30 dames van Udenhout. Onderweg naderen we het noodweer en het regende heftig. Bij Terheijden hadden we een koffie- met -gebak-stop. Daarna reden we door naar Klundert. Het was inmiddels weer droog geworden.Bij Klundert bezochten we het vlas-en suikermuseum. We  werden in 2 groepen gedeeld en de ene kreeg een rondleiding door het  vlas-museum,de andere groep door het  suiker-museum,van ongeveer een uur. Daarna hadden we een goed verzorgde lunch ter plekke. Na de lunch wisselde we van rondleiding. Beide rondleidingen waren erg interessant en de gidsen vertelde boeiend. Echt een aanrader als je een keer in de buurt bent. Hierna met de bus en een gids,die van alles vertelde over de plekken waar we langs kwamen, via enkele dorpen in de omgevingen de bekende Volkerak-sluizen naar Willemstad.  Een heel mooi vestingstadje aan het Hollands diep. Daar hadden we 45 minuten om even rond te kijken. We vervolgde onze reis met de gids naar de suikerfabriek in Dinteloord, waar we enkel langs reden, via Fijnaart terug naar Klundert waar we de gids weer afleverden. Door naar Terheijden waar we in hetzelfde restaurant van de koffie, het diner gebruikten. Het diner was prima verzorgd, bediening was snel en goed, het eten ook.

In dit restaurant kwam bus na bus binnen,de mensen dan,en we vroegen ons  af waar ze al die mensen laten. Blijkbaar is het erg groot en speciaal voor groepen. Weer terug in de bus regende het behoorlijk onderweg en rond kwart voor 8 waren we weer terug in Udenhout, waar het wonderwel gelukkig droog was. Al met al een hele leuke dag, met dank aan de organisatoren.

Jeu de Boule

Fietstocht Heusden

Met een dertig dames op de fiets over mooie fietspaden in het groen naar Heusden. In Elshout gezellige koffiestop, in een nostalgisch cafe met honderden bierpullen aan het plafond. Rond 12 uur in Heusden bij de haven onze lunch opgegeten in de zon. op eigen gelegenheid tot half twee rond gewandeld, ijsje gegeten en wat winkeltjes bekeken.
Om half twee met gids rondwandeling door Heusden
( groep in tweeen gesplitst) waar we op interessante panden werden gewezen en mooie heemtuin.
Was een fijne stadswandeling. Op de terugweg weer langs prachtige wegen naar Waalwijk en bij het
Galgenwiel wat gedronken en daarna met voldaan gevoel, prachtig weer, gezelligheid, naar Udenhout.
Het was een heel gezellig fietsdagje, dankjewel voor de organisatiedames!!!! Groetjes Andrea Trommelen

Vogelgeluiden

17 mei hebben we met 13 leden van EVA een wandeling “vogelgeluiden” gemaakt in Oisterwijk onder leiding van IVN-gids Gijs van der Weerden.
Tijdens de wandeling werd er aandacht besteed aan de vele vogelgeluiden in het bos.
We hoorden o.a. de bonte vliegenvanger , de tjif-tjaf,  het winterkoninkje en de boompieper. We zagen hoe deze laatste vanuit de top van een  boom omhoog vloog om vervolgens als een parachute in een andere boom  te landen. Na de wandeling nog even wat gedronken bij “de Posthoorn”. 
Het was weer een gezellige ochtend.

Met de museumplus bus naar Middelburg

Dit jaar is Eva Vrouwenvereniging uitgenodigd door de Museumplus bus voor een uitstapje naar Middelburg.

Onze 80 plus leden en een aantal leden die hiervoor in aanmerking kwamen hebben,  na het genot van een kop koffie en een Zeeuwse bolus met een gids het Zeeuws museum bezocht.

Na de lunch kon men nog even op eigen gelegenheid het museum bezoeken om daarna weer richting huis te gaan.

Onze welgemeende dank gaat uit naar de organisatie van de Museumplus bus actie.

Bezoek modehuis van Tilburg 

 

Met een groep enthousiaste mensen zijn we naar modezaak van Tilburg in Nistelrode geweest.
Iedereen werd thuis opgehaald (luxe hoor). 
Bij van Tilburg werden we ontvangen met koffie/thee en gebak en daarna een uitgebreide rondleiding door de gehele zaak.

Wij zijn er nu wel achter dat er veel gedaan moet worden voordat de kleding in de winkel is of voor het via internet bestelde verstuurd is. 
Na de rondleiding mochten we zelf even winkelen en vele namen iets leuks mee naar huis. Om een uur kregen we nog een lekkere lunch. 
Het was gezellig leuk en goed georganiseerd. Dank je wel Eva

Ineke Hamers

18 april 2019: Workshop Dansexpressie

12 EVA – leden gingen de uitdaging aan van een workshop dansexpressie, geleid door ons lid Aly Bols. In de spiegelzaal van de Peppel dansten we op uiteenlopende muziek, …. alleen,…. in groepjes en in reactie op elkaar. Na een wat onwennige start kwamen we steeds meer los en werden steeds vrijer en uitbundiger in bewegen. Voor sommigen een leuke kennismaking met dansexpressie, voor anderen een openbaring “dit is waar ik naar op zoek was”.

Aly, bedankt !!

Vrouwencafé donderdag 28 maart.

Dit vrouwencafé stond in het teken van de boekenweek met thema “de moeder de vrouw”

Ons lid Lia Clement vertelde aan de hand van foto’s enthousiast over het belang van vrouwen in de samenleving en in ons udenhout. Vrouwen zorgden voor het kleinvee, deden de was, pronkten met hun mooie poffers en met hun familie. Ria Dieden en Riet van Gorkom lieten ons zien waar een vûrschort allemaal voor kan dienen. Will Segers kreeg de hele zaal mee aan het zingen en Annelies Engelberts vertelde over het Schrijfatelier van de Bieb. Dit gaf haar de stimulans en het zelfvertrouwen om een kinderboek te schrijven en uit te brengen.

Haar belangrijkste tip: “volg je hart”

50 leden hebben weer een erg leuke avond gehad!

 

Bezoek Provinciehuis in Den Bosch
15 februari 2019.  
In aanloop naar de verkiezingen van de Provinciale Staten in maart 2019 togen we met 34 dames van EVA naar Den Bosch om kennis te maken met het werk van de Brabantse Statenleden.

Na ontvangst met koffie kregen we een duidelijke uitleg van Renze Bergsma over de Partijen van de Provinciale Staten en waar ze voor staan. Daarna de rondleiding door het Provinciehuis met een groepsfoto in de grote ontvangsthal. Ook mochten we een kijkje nemen in de bunker.

Als afsluiting een quiz over de provincie met als prijs: een uitnodiging om eens een bezoek te brengen aan de Tweede Kamer.

Als laatste een advies aan iedereen: Maak gebruik van je kiesrecht en ga stemmen op 20 maart!

02-15-2019: Winterwandeling duinen.

Maandag middag om 13.30 uur zijn we gestart vanaf
 de “ Rustende Jager” voor een wandeling door de duinen. We hadden het mooiste weer van de wereld. Door eerst wat van de boslucht genoten te hebben kwamen we bij het “klapzand”. Dat ging heel wat moeizamer.
Halverwege de tocht hadden we even pauze . Anneke vertelde ons hoe de duinen zijn ontstaan, welke dieren er leven en dat er oeroude bomen hier te vinden zijn.  De eikenstoven. Het zijn bomen die vroeger gekapt zijn en daarna steeds opnieuw uitlopers kregen. Geleidelijk kregen ze de vorm van eikenstoven: cirkels van stammen van één boom die steeds wijder werden. 
We vervolgden de wandeling door de bossen terug naar de “Rustende Jager”. Aangekomen bij ’t Schop werden we ontvangen met een heerlijke kop erwtensoep. We gingen weer moe maar voldaan naar huis

Immaterieel erfgoed

7 februari nam De Heer Kees van Kempen, Voorzitter van het schrijversteam van Heemcentrum `t Schoor ons mee door vele traditie`s en gebruiken van vroeger en van nog niet zo lang geleden.

De vraag was: hoeveel traditie`s en gebruiken geven we actief door aan onze kinderen en kleinkinderen.

Zo`n 50 leden luisterde en namen actief deel aan deze lezing die vol enthousiasme door Kees werd gegeven.

Supermarkt Safari

Met als thema weet wat je eet, zijn we met een gids van Contour de Twern op 23 januari  door de Plus supermarkt in Udenhout gelopen.

Zij wees ons op alle, beterleven en fairtrade producten en wat al de verschillende logo`s betekende en hoe we door bewuster te kiezen van producten het klimaat gunstig kunnen beïnvloeden, alle beetjes helpen.

Terugblik Nieuwjaarsborrel 15 januari 2019:

Ruim 60 leden hebben genoten van een hele gezellige nieuwjaarsborrel in het Raadhuis. Jammer genoeg waren er veel afmeldingen vanwege ziekte en verkoudheid. Onze voorzitster Anne-Miek hield een hele mooie toespraak met het gedicht ”even stil staan” (zie kopje ‘gedichten’).

Daarna werd gezamenlijk het glas geheven op het nieuwe jaar 2019. Wel 5 keer gingen Jet v.d. Loo en Joke Moonen rond met hun eigengemaakte hapjes. Er werd heel wat afgekletst in een open – ontspannen sfeer. Het was echt een verwen-avond voor onze leden. Bedankt allemaal!

Kerstviering 2018

In een sfeervol " het Plein" bezochten ruim 100 leden van Eva de Kerstviering, welke deze keer opgeluisterd werd door het koor Resonet en enkele leden van Eva, die, onder begeleiding van Wil Seegers en Willy Marcelis op geheel eigen wijze een Kerstrevue ingestudeerd hadden.

Surprise-avond

vol verwachting klopte ons hart, zou de goede man wel komen? waren we braaf genoeg geweest?

Jawel hoor! hij bracht zelf zijn neef Santa mee.

En wat waren er weer veel leuke attentie`s bedacht!

Pubquiz

26 oktober hebben we een pubquiz georganiseerd waarbij we over verschillende rubrieken zoals geschiedenis van Udenhout, puzzels, huishouding enz. vragen kregen.

De 43 deelnemer werden in groepen verdeeld, er werd fanatiek gestreden, de groep met de meeste goede antwoorden kregen elk een leuk prijsje .Een avond voor herhaling vatbaar.

Verwendag 80 plussers 2018

19 Juli was het zover, met 24 leden zijn we naar de Belvertshoeve in Oisterwijk geweest.

De Belvertshoeve was de locatie waar wij, 80plussers, heengebracht werden door de gastvrouwen, die ons zeer galant van huis hadden opgehaald.

Een groot gezelschap, ruim 30 personen, vulde er het overdekt terras. Voorzitter Anne-Miek verwelkomde ons met de wens er een mooie dag van te maken.

Onder het genot van koffie/thee met gebak werd door de directrice en een jongeman de doelstelling van de Belvertshoeve uitgelegd.

De organisatie begeleid jongeren van 18 tot 27 jaar met gedragsproblemen, om hen weer op het goede spoor te brengen. Het is een 24 uurs opvang,waarin leren, werken en wonen centraal staan, evenals orde en regelmaat, en vasthouden aan de dagelijkse routine.

Er zijn 3 leerprojecten: Horeca, dierenverzorger en terreinbeheer.De jongeman vertelde met trots over zijn ontwikkeling en behaalde diploma`s. De lunch, een "high tea"was door de leerlingen goed verzorgd en smakelijk. De dis werd eer aangedaan en er werd vooral gezellig met elkaar gesproken. Na de lunch werd in de tuin een groepsfoto gemaakt die de bijeenkomst moest vereeuwigen. 

Met een verfrissend drankje ter afsluiting en een wel-thuis voor allen van het bestuur, werd deze dag afgesloten. 

Jeu de boules toernooi van Gilde St Joris

Op zaterdag 27 oktober namen 15 dames van EVA deel aan het jeu de boules toernooi van Gilde St Joris in Udenhout. EVA Udenhout haalde de 5e prijs “De Knecht” met als speelsters Mia Veldt, Toos Vereijken en Jossy van Loon als teamleidster. Mede dankzij het mooie weer, de onderlinge sfeer van de deelnemende verenigingen en de sportiviteit is het een gezellige middag geworden.

Oma trakteert

Woensdag 17 oktober zijn we onder het motto "Oma trakteert" begonnen met vliegers maken om ze daarna in de duinen op te gaan laten, onder een stralend zonnetje genoten de oma`s en kleinkinderen van het plezier wat dit met zich meebracht.

Als afsluiting mochten we bij Annie en Bart pannenkoeken gaan eten .

Jaarreisje naar Garderen, Zandsculptuur

Met een volle bus dames uit Berkel – Enschot en Udenhout op naar de zandsculpturen van de Hollandse meesters in Garderen! Ontvangen met koffie en appeltaart.Ieder kon hierna volop genieten van de prachtige kunstwerken gemaakt door vele geduldige creatieve handen.Ook de prachtige tuin met beelden en de smaakvol ingerichte winkel viel bij vele in de smaak. Na een zeer verzorgde lunch bij de molen in Harskamp een mooie rondtoer met uitleg van flora en fauna over de Veluwe. Met een goed diner en gezellige gesprekken de dag afgesloten. Mede door de goede organisatie en het weer een geweldig leuke dag!

 

Fietsen naar de kersenhof,

Een mooie fietstocht met een gezellige koffiestop bij Puk en Muk bracht ons naar Raamsdonkveer. Daar een goede uitleg van een goed en druk hardwerkend familiebedrijf dat nu in het hoogseizoen op volle toeren draait. Met een leuke kratten trein tussen de kersenbomen een rondleiding met uitleg. 

Een heerlijke lekkernij met koffie ter afsluiting en een bezoek aan de winkel om voor het thuisfront kersen mee te nemen. Op de terugweg nog bij het Efteling golfpark geklets onder het genot van een drankje.

Wederom een leuke dag!

 

Beeldhouwen

Anja, Riky en Andrea zijn bij Mevr. van Erp gaan beeldhouwen zie hiernaast het geweldige resultaat van de dames.

Zijden sjaal schilderen

Dinsdag 20 maart werd de workshop “zijden sjaal schilderen” gegeven door Mieke Huizinga. Mieke had verschillende voorbeelden meegebracht zodat we een idee kregen van een eindresultaat. Naar de hand hiervan kozen we de kleuren die bij ons pasten. We kregen uitleg wat de volgorde van het beschilderen was Sjaal nat maken, opspannen, beschilderen met grote vlakken, kleinere accenten aanbrengen. Toen de verf nog nat was werd de sjaal bestrooid met zout. Dit gaf mooie effecten. Na het strijken , nog even naspoelen en drogen bewonderden we elkaars mooie resultaten.

Een leuke workshop met een mooie zijden sjaal als resultaat.

Internationale vrouwendag

8 maart "Internationale vrouwendag" hield Eva haar jaarvergadering, in het kader van de vrouwendag  kregen de leden naast het officiële  gedeelte  enkele verwenmomentjes aangeboden men kon een keuze maken  uit o.a een workshop handmassage, uitleg over bijzondere vrouwen van Udenhout verzorgt door `t Heem , een klankschalen sessie en een workshop  over gezonde voeding .

Hoe werkt de gemeente
Er zijn 22 leden op deze activiteit “hoe werkt de gemeente” aanwezig. Linda Oerlemans en Claudia Dankers stellen zich voor als leden van lijst 8 voor Tilburg. Zij geven een uiteenzetting wat hun taak binnen de gemeente inhoud. Claudia zet zich vooral in voor deugdelijke bestrating en bomen onderhoud.Linda is betrokken bij de voedselbank in Tilburg. Zij zetten zich er voor in dat mensen in Tilburg, Udenhout en Berkel-Enschot zich prettig voelen en fijn kunnen wonen.Er werd een gemeenteraadsvergadering na gebootst. Door het kiezen van een burgemeester en een wethouder die de vergadering leiden.

De andere aanwezigen werden onderverdeeld om hun zegje te doen hoe het wonen in Udenhout er in de toekomst uit moet zien. Als voorbeeld werd gekozen de verbouwing van Huize Vincentius met daarin verschillende soorten appartementen. Dit werd een interessante discussie.

 

Wandeling in natuurgebied ‘den Brand’ op vrijdag 19 januari  was een belevenis.

Met 21 leden gingen we natuurgebied ‘den Brand’ verkennen na de veranderingen in de afgelopen tijd. Een deel van de Zandleij is gedempt en waterlopen zijn gewijzigd. Goed en wel op weg werden we overvallen door een fikse hagelbui…. (Het was toch een “snert”wandeling!) Even later klaarde het op en de rest van de middag genoten we volop van de mooie uitzichten, de rietvelden, de wilgen en het moeras, de omgevallen bomen en het water en blubber overal.

De beloning na ruim 2 uur ploeteren was een kom snert…….. heerlijk.

 

 

  •  

  •