Verslag fietstocht EVA op 7 juni.

Om kwart voor 10 stonden 24 vrouwen in de startblokken voor een fietstocht van 45 km. Allemaal op de e-bike en de meesten voorzien van een fietshelm. Door de organisatie werden gele hesjes uitgereikt met een flesje water, en een appeltje voor de dorst.

De karavaan vertrok richting Oisterwijk. De eerste stop na 22 km. was bij de Maretakkwekerij in Moergestel. Na een kopje koffie/thee werden we door de zeer enthousiaste eigenaars rondgeleid en wegwijs gemaakt in de wereld van de maretak, oftewel mistletoe.

Verder op de fiets, via een prachtige route, richting Spoordonk. Bij De Ontmoeting werden we onthaald op een heerlijke kop soep en konden we ons van thuis meegenomen lunchpakket nuttigen. Via een ommetje langs het voormalige Stokske naar Heukelom. Tenslotte nog een laatste stop bij IJshoeve De Uijlenborch voor een welverdiend ijsje.

Hoe de organisatie het voor elkaar heeft gekregen....de ronde was precies 45 km!

Dankzij de organisatie, en mede dankzij het mooie weer, kijken we terug op een geweldig mooie tocht.

 

Stadswandeling Tilburg op 7 mei 2024.

 

Het was vandaag een zonnige dag. De meesten van ons gingen op de fiets naar het Textielmuseum. Daar werden de deelnemers aan de stadswandeling in twee groepen ingedeeld.

Onder leiding van een stadsgids gingen we de oude stadswijk Het Goirke bekijken. We begonnen bij de Goirkese kerk. Hier werd Peerke Donders gedoopt en droeg hij zijn eerste mis op. Ook gingen we een kijkje nemen op de naastgelegen begraafplaats. Op de begraafplaats heerst nog duidelijk klassenverschil. De mooiste graven zijn van de fabrikanten.

Daarna gingen we via een voetpad en een oude toegangspoort naar een (verborgen) stadspark. Dat was heel verrassend. Een eldorado van rust. Onder de oude bomen lagen er jeu de boulesbanen en speeltuintjes en stonden er bankjes.

 

De gids wist ons veel te vertellen over de Tilburgse geschiedenis. Met name over het ontstaan van de Tilburgse textielindustrie.

Ook kregen we uitleg over de zogenaamde “herdgangen”. Deze herdgangen zijn in Tilburg nog goed herkenbaar als driehoekige pleintjes of plantsoenen. Zij vonden hun oorsprong in de middeleeuwen. Het waren vaak onvruchtbare of moerasachtige stukken grond. ’s-Avonds werd het vee er via de brede zijde ingedreven. De volgende dag werden ze er dan weer via het smalste stuk (de punt) uitgelaten. De driehoek was vaak omzoomd door hutjes of boederijtjes.

Een bijzondere herdgang was waar nu het Wilhelminaplantsoen is. Daar liep vroeger ook een stroompje doorheen. Hier werd afval geloosd door fabrieken en leerlooierijen.

Ter ere van de kroning van Wilhelmina in 1898 werd besloten om er een park van te maken. Helaas heeft het parkje goede, maar ook slechte tijden beleefd. Dit laatste door o.a. drugsdealers en gebruikers.

Er staan mooie en zeer oude bomen in het park. Verdere bezienswaardigheden zijn o.a. het omstreden standbeeld van Peerke Donders, en het langste gedicht van Nederland, dat staat geschreven op de stoeprand van het park. Het park is de moeite waard om er een kijkje te nemen.

 

Tijdens onze wandeling werden we regelmatig gewezen op bijzondere panden. Vaak gebouwd voor de rijke fabrikanten.

Toen we terugkwamen bij het Textielmuseum scheen de zon nog steeds uitbundig. Dus een goed moment om op het terras van een lekkere kop koffie of thee te genieten.

Alles bij elkaar was het een zeer geslaagde middag, en voor herhaling vatbaar. Er zijn mogelijkheden genoeg. Er is keuze uit 20 verschillende wandelingen.

Immunoloog Prof. Dr. Ger Rijkers 
Op woensdag 21 februari 2024 hebben wij van Prof. Dr. Ger Rijkers uitleg gekregen over virussen en de verspreiding daarvan.

Als Immunoloog heeft hij veel te maken met virussen.

De noodzaak om een booster te halen als die aangeboden wordt werd gedurende de avond zeker duidelijk.

Aan de hand PowerPoint en uitleg maakte hij ons duidelijk dat ziek worden zeker voorkomen of teruggebracht kan worden.

Verspreiding gaat via speekseldruppels. Mocht je ziek zijn dan is het fijn als je afstand houdt tot kwetsbare mensen.

De verspreiding gaat erg snel.

In taal die voor ons allemaal begrijpelijk was legde hij uit. Na de pauze konden we vragen stellen.

Het was een zinvolle avond die gewaardeerd werd.

Dank je wel voor het organiseren

 

Winterwandeling

10 april hebben we de uitgestelde winterwandeling gelopen. We zijn, met droog weer, gestart bij “Brasserij Bij-Broeders” in Berkel-Enschot. Omdat de bossen nog steeds te nat waren, zijn we langs het kanaal gewandeld. Toch wel een aardig alternatief.

Na terugkomst hebben we een heerlijke kop soep gegeten.

Natuurbegraafplaats Huis ter Heide.

 Op 2 april  zouden we om 14.00uur met de fiets vertrekken, maar helaas “april doet wat hij wil” en de weergoden waren ons niet gunstig gezind. Gelukkig kon iedereen met de auto naar de Moer dus kwamen we droog aan.

We werden hartelijk ontvangen met koffie, thee en iets lekkers door Saskia, Fleur en Gijs. Fleur begon ons bezoek met een presentatie met informatie over de Natuurplaats. Fleur legde uit hoe het natuurbegraven in Nederland weer een nieuwe start gekregen heeft met de eerste Natuurbegraafplaats in Arnhem in 2012.

Ondertussen heeft Natuurbegraven Nederland 6 Natuurbegraafplaatsen.

Het idee achter natuurbegraven is dat je begraven wordt op een natuurlijke plaats en waar alles wat begraven wordt teruggegeven kan worden aan de natuur. Dit is dus een duurzame manier van begraven. De plaats waar iemand begraven wordt is voor “eeuwig”.

Na de uitleg van Fleur zijn we, in 2 groepen, een wandeling gaan maken over de Natuurbegraafplaats om te ervaren wat een Natuurbegraafplaats is. Ondertussen kregen we weer veel uitleg. Er is een nauwe samenwerking met Natuurmonumenten omdat de natuurbeheerders samen met Natuurmonumenten willen zorgen dat de natuur optimaal kan groeien en bloeien. Door het aanplanten van inheemse planten en bomen en het weren van planten en bomen die hier niet thuis horen wordt de natuur meer in evenwicht gebracht waar ook de fauna van profiteert.

Om dit te kunnen bereiken mag er op de Natuurbegraafplaats ook niets geplant worden bij de graven maar slechts een enkele losse bloem gelegd. Dit om het evenwicht niet te verstoren waar zo hard aan gewerkt wordt.

Bij elke begraafplaats wordt een houten schijf geplaatst met persoonlijke tekst voor de overledene. Ook deze schijf wordt dus volledig opgenomen door de natuur. Met coördinaten wordt wel vastgelegd wie waar begraven ligt dus de plek is altijd terug te vinden.

De Natuurbegraafplaats is verdeeld in verschillende gebieden, open stukken, half begroeide gebieden en gebieden met sterkere begroeiing. Je mag zelf uitzoeken waar je begraven wilt worden en kunt dit ook al bij leven reserveren.

Bij de Natuurbegraafplaats is een kapschuur waar afscheid genomen kan worden op de manier die bij jou past. De invulling mag je volledig naar eigen wens doen en er bestaat ook de mogelijkheid om buiten afscheid te nemen aan een lange tafel of onder een tarp.

In de statuten van Natuurbegraafplaatsen Nederland is opgenomen dat de Natuurbegraafplaatsen voor iedereen vrij toegankelijk zijn en als de begraafplaats zijn maximale capaciteit bereikt heeft wordt de natuur teruggegeven aan Natuurmonumenten en zal ook altijd natuur blijven.

Helaas regende het behoorlijk tijdens onze rondleiding en hebben we een korte route genomen maar de Natuurbegraafplaats is vrij toegankelijk dus iedereen kan zelf een bezoek brengen als je wilt ervaren wat een Natuurbegraafplaats is.

Na een kopje koffie en thee gingen we weer met een goede voorlichting en een tasje met informatie terug naar huis.

Het was een informatieve en geslaagde middag.

EVA – spelletjesmiddag op maandag 25 maart 2024.

Dit keer was de spelletjesmiddag in de trouwzaal van het Raadhuis. Met 20 leden verdeeld over 5 tafels speelden we o.a. jackeroo, skibbo, kezen, rummikub, triominos en rikken. Voor een aantal leden waren een of meerdere spellen nieuw maar al snel kregen we de grondbeginselen door en probeerden natuurlijk om te winnen ! Na een tijdje kregen we de opdracht om te wisselen van tafel en daardoor ook van spel en medespelers. Tussendoor werden we verwend met een drankje en wat nootjes. Het was een gezellige en ontspannen middag. Dank je wel!

Jaarvergadering

Opfriscursus  veilig op de fiets in het verkeer

Op 1 maart heeft Ruud Alleman een opfriscursus gegeven over hoe je veilig op de fiets in het verkeer kunt zijn. Ruud vertelde de gevaren tijdens het fietsen en hoe veilig te fietsen. Een paar tips±

 •  je fietszadel op die hoogte te zetten dat je met beide voeten op de grond kunt als je moet stoppen. ( voor balans)
 • Goede remmen.
 • Goede verlichting, en opvallende kleding zodat je goed opvalt .
 • Reflectie banden op de kleding.
 • Zonnebril bij zonnigweer tegen de schittering in de ogen en beschermt de ogen.
 • Houd afstand van elkaar ivm remmen.
 • Al heb je voorrang neem geen voorrang kijk extra goeduit.

Accesoires:

 • Spiegel: een spiegel op je fiets kan goed helpen als je niet meer goed achterom kunt kijken ook veiliger.
 • Een Helm: Een Helm ter bescherming voor je zelf als je valt. 
  Is nog niet verplicht
 • Fietstassen:
  Fietstassen om je boodschappen in te doen ipv aan het stuur is een stuk veiliger.

Het was een leerzame en gezellige middag.

Je kunt ook nog de opfrissing doen,  zie  Opfrisquiz

 Immumoloog Prof. Dr. Ger Rijkers 

Maaltijdenexpres, meer dan alleen een maaltijd!,

 

29 januari, een grote groep dames van vrouwenvereniging Eva Udenhout gingen op maandagmorgen op pad naar Tilburg.

De Maaltijdenexpres medewerkers gaven de dames een rondleiding in het bedrijf.

Maar wat het meest verbaasde was dat het niet alleen om een maaltijd bezorgen gaat. De expres bestaat al meer dan 50 jaar en bezorgt 1000 maaltijden per dag deze variëren van koelverse hoofdgerechten en soepen tot salades en eiwitrijke gerechten, ook dieet zoals zoutarm enz, er is van alles mogelijk.

De keuze is groot en voor ieder zelf via duidelijke formuleren in te vullen. 

De bezorgers vormen dus het goud, ze vragen altijd even hoe het gaat. Als er iets mis is schakelen ze hulp in. Iemand kan bv gevallen zijn.

 

De Maaltijdenexpres is een ANBI stichting zonder winstoogmerk, met vaste bezorgers in herkenbare kleding. Hun visie is: langer zelfstandig wonen, ontlasten, mantelzorg, sociale en signalerende functie.

 

Wat zeker opviel dat de medewerkers niet alleen met maaltijden bezorgen bezig zijn maar bijna nog meer met de klant, gaat het goed? Wat kunnen we voor deze klant betekenen, hulp inschakelen?

Een attentie bij een jarige. Ze hebben nog tijd voor de klant.

De dames op kantoor zorgen dat ze altijd bereikbaar zijn voor vragen, ze zijn goed op de hoogte van het wel en wee van de klanten.

 

Na de rondleiding mochten we plaatsnemen aan een tafel goed voorzien van diverse maaltijden en was er een proeverij. Van zes verschillende maaltijden konden we proeven testen en natuurlijk beoordelen. Wat vinden we er van?

Nou dat was duidelijk, op de meeste tafels was het schoon op. Smaken verschillen dat blijft altijd zo. Maar bestellen en kiezen uit wel honderd variaties zal er zeker voor alle klanten iets lekkers bij zijn.

En na afloop kreeg iedereen een goodie-bag met een prachtige brochure, een zakje bonbons en een reclame item. Met de hoop dat wij de boodschap overbrengen en een soort ambassadeurs zijn.

 

Voldaan en veel kennis rijker vertrokken we weer huiswaarts.

Maaltijden expres bedankt voor deze leerzame rondleiding en heerlijke maaltijd.

Nieuwjaarsreceptie

Woordje van voorzitter Joke Schapendonk

Beste leden,

Nu begint voor iedereen de kersttijd, gezellig warm en vooral veel samen zijn. Geniet hiervan met familie en vrienden. Laten we ook even stil staan bij degenen die het niet getroffen hebben en met oorlog te maken hebben. Het is helaas zo dat niet iedereen op dit moment zo gelukkig kan zijn als wij.

Het nieuwe boekje zit weer in elkaar! Voor ons als bestuur een drukke tijd, maar altijd erg leuk en gezellig om dit samen te doen en wij hopen dan ook dat jullie weer aan vele activiteiten deel gaan nemen. Wat zijn wij gelukkig dat we wonen in een veilig land, wij hebben vrijheid en wij kunnen in vrijheid leven. Dit is een groot geluk.

Beste leden van Eva ik wil jullie samen met familie en vrienden een hele fijne gezellige kersttijd toewensen en daarna een mooi vredevol en gezond 2024.

Bestuur bedankt Cor, Tonnie en Joke

Jarenlang hebben drie van onze leden, Mevr. Cor Smits, Mevr. Tonnie van Rijsewijk en Mevr. Joke Verhoeven zich ingezet voor EVA.
Waren er zieken dan konden wij, Bestuur Eva, altijd een beroep op jullie doen, maar ook bij andere activiteiten.
Dat jullie gaan stoppen, daar hebben wij begrip voor, jullie hebben jullie strepen wel verdiend.

Daarom namens Bestuur Eva, en alle leden BEDANKT!! Voor jullie jaren lange inzet.

Graag zien wij jullie bij de activiteiten terug in goede gezondheid.

                                                                                                                                 

Kerststukjes maken

Kerst

Sinterklaas surprise-avond

Het heerlijk avondje van Eva is alweer voorbij

Onze leden stonden weliswaar in de rij

Ze waren benieuwd wat er nu weer zou gebeuren dit jaar

Ja je weet het maar nooit maar ze hadden het goed voor mekaar

Eerst nog wat vragen en antwoorden over Sinterklaas aanhoren

En daarna wat drinken en iets lekkers scoren

Na de pauze nog een spel gedaan en kadootjes gescoord

Het was soms hilarisch dat hadden we gehoord

Nadat iedereen zijn kadootjes had uitgepakt

Zijn ze weer naar huis afgezakt

Hopelijk weer tot de volgende keer

Wij zullen er ook zijn weer of geen weer

De Regelpieten

Verslag Thema-avond Wonen en Veiligheid op 23 november.

Door afzeggingen van enkele sprekers moest het programma aangepast worden. In plaats van veiligheid kwam energie besparen in huis aan de orde.

Karin Nijenhuis van TBV-wonen liet ons kiezen: Wie denkt er wel eens over om te verhuizen? En wil je dan een appartement of een kleiner huis met een tuintje? Zij legde uit hoe “woninginzicht” werkt en welke organisaties daarin vertegenwoordigd zijn. Als je ingeschreven staat kun je inschrijven op alle, voor jou geschikte, huurwoningen in heel midden-brabant. Maar er zijn ook regels van de overheid en nog andere voorrangsregels.

Als je hulp wilt bij het inschrijven of meer informatie wilt kun je afspreken op het wijkkantoor, slimstraat 2 , Ook loket U op dinsdagmiddag in de bieb kan u verder helpen. Na de pauze vertelde Cees de Graaf over Green Deal van Energie Coöperatie Udenhout.

Het streven is om in Udenhout 50 woningen te testen op het lekken van warmte met een warmtescan en kierenjagers. Om zoveel mogelijk energie te besparen met isolatie en goede ventilatie. Het blijkt dat 50 % van de besparing zit in kleine aanpassingen zoals tochtstrips, radiatorfolie, temperatuur van de verwarmingsketel verlagen, en kit of pur in kieren en gaten. Er was een levendige discussie en ook animo om zich te melden bij Green Deal Udenhout.

U kunt zich nog aanmelden bij Ingeborg Willemen, email: info@ecudenhout.nl

Rooi Pannen Lunch / Diner 8 november

Op woensdag 8 november hebben we met 32 dames mogen genieten van een heerlijke 3 gangen lunch bij de Rooi Pannen in Tilburg. Na een heerlijke pompoensoep hadden we de keuze uit een hoofdgerecht met vlees of vis en vervolgens de keuze uit 2 nagerechten. Al met al een geslaagde lunch. Ook op woensdagavond 8 november met 23 dames aangeschoven voor het 3 gangen diner in restaurant "Capuce" bij de Rooi Pannen. De sfeer was "Herfst". Van de aankleding tafel, menukaart, het welkomstdrankje en de gerechten allemaal de kleuren en smaken. We zijn nog nooit zo in de watten gelegd. Zelfs de gerechten mochten we steeds kiezen. Het was gezellig en overheerlijk. Een compliment voor de bediening!!

Gilde St. Joris Udenhout 28 november

Op zaterdag 28 oktober heeft EVA op uitnodiging van Gilde St. Joris Udenhout deelgenomen aan het 16e toernooi van het Gilde in de Kuilpad. Een toernooi voor verenigingen van Udenhout en Biezenmortel als verbroedering.

EVA was met 9 teams aanwezig.

Het is een leuke middag geworden mede door het zonnetje, de onderlinge sfeer en sportiviteit.

Het EVA-team: Riet van Gorkom, Joke den Ouden en Joke de Jong-Willems behaalden de 3e prijs “De Pachter”.

Goed gedaan dames en de beker krijgt een ereplaats!!

Glas fusen op 13 en 14 november.

Maar liefst 16 deelnemers waren er voor het glas fusen bij José McVean in de v. Heeswijkstraat.

In groepjes van 4 of 5 kregen we uitleg over deze vorm van glas versieren.

In eerste instantie leerden we de techniek van glas snijden en durven te breken.

Daarna mochten we favoriete kleuren glas uitkiezen en in vormen snijden. Na een aarzelend begin….. wat ga ik maken….. wat vind ik mooi… wat past bij elkaar… kwam de creativiteit boven. Er werd hard gewerkt, geknipt, gevijld en geslepen. José had ook veel decoratiematerialen zoals kralen, steeltjes, bloemetjes, gekleurd poeder en nog veel meer.

Ieders raampje kreeg steeds meer vorm en kleur. Maar …. Toen moest alles er weer af om gepoetst te worden. Eerst een foto maken om te weten hoe alles lag. En dan weer opnieuw opbouwen!

De 3 uren vlogen voorbij. Daarna moest alles worden gebakken in de oven waarbij door de hitte de scherpe randjes en kantjes verdwenen. Een paar dagen later mochten we onze werkstukken ophalen.

Het resultaat mag er zijn! Iedereen was er blij en positief over de workshop.

José heel hartelijk dank voor de fijne ontvangst in jouw atelier en jouw enthousiaste uitleg en begeleiding en geduld. Misschien voor herhaling vatbaar ??

Spelletjesmiddag 25 oktober 

Woensdag 25 oktober was er een spelletjesmiddag.
Er werd gerikt, rummiekub , jackeroo en andere spellen gespeeld. Halverwege het spel werd er gerouleerd.
Onder het genot van een kop koffie of thee en na de pauze wat fris met een knabbeltje erbij hebben we genoten van een gezellige middag.

Herfstwandeling.

Donderdag 12 oktober zijn we gaan wandelen in de Mortelen bij Oirschot. De Mortelen is een kleinschalig cultuurlandschap met een hoge natuurwaarde. In het natuurgebied ligt het landgoed Heerenbeek wat in bezit is van de Stichting Het Brabants Landschap. Het landhuis Heerenbeek is een gemeentelijk monument dat witte gepleisterde muren en hangtorens heeft en daardoor op een kasteeltje lijkt. Hangtorens zijn niet tot de grond toe doorgaande zijtorens. De wandeling was 5 km. over soms natte paden en met een regenbuitje, maar dat mocht de pret niet drukken. Aangekomen bij “Herberg de Vrolijke Jager” hebben we genoten van een kop koffie/thee met een broodje. Een fijne afsluiting.

Excursie naar waterbuffelboerderij Woensdag 4 oktober 2023

Excursie naar waterbuffelboerderij van Jan en Lian van den Hurk

We zijn om 9.45 vertrokken vanuit Udenhout met +/- 23 dames richting Heeswijk-Dinther. Bij aankomst op het bedrijf werden we door de gastvrouw Lian van den Hurk ontvangen.

Tijdens een lekker kopje koffie met worstenbroodje met buffelvlees kregen we uitleg van Lian over hun bedrijf.

Jan en Lian zijn in 2021 overgeschakeld van koeien naar waterbuffels, omdat bijna alle koeien besmet waren met Neospora. Een parasiet die in hondenpoep voorkomt. Veel koeien kregen hierdoor een abortus. Het was een groot probleem voor het bedrijf , waardoor ze moesten stoppen met houden van koeien. 

De waterbuffel is geen koe, het is een ander soort rundvee dat eruit als een koe, ze zijn zwart en ze geven ook melk, en  ze maken het geluid van een varken,  ze loeien dus niet.

Het bedrijf telt nu +/- 220 stuks buffels van groot tot klein.

Alle dieren blijven op het bedrijf, of voor melk of tot ze geslacht worden voor vlees.

We kregen na de koffie een rondleiding van Lian over het bedrijf en door de stallen.

Alles ziet er goed verzorgd uit en de dieren hebben het naar hun zin.

Sommige waterbuffels mogen lekker buiten lopen en kunnen in de waterpoel, daar houden ze van.

De waterbuffels die ze moeten melken staan binnen en dit gaat met de melkrobot, ze geven +/- 8 liter melk per dag.

De melk wordt verwerkt tot allerlei producten maar hoofdzakelijk voor buffel mozzarella, verder ook voor kazen, yoghurt en vla. Het is een prachtig bedrijf en Lian verteld vol passie over hun waterbuffels en haar winkel.

In haar boerderijwinkel verkoopt Lian hun producten van mozzarella kaas, yoghurt, vla, worstenbrood en vlees. Het was een hele stap voor Jan en Lian de omschakeling maar ze zijn blij dat ze het gedaan hebben en gaan nu vol passie voor hun waterbuffels!

Het was een leuke, leerzame en gezellige excursie.

Lian van den Hurk bedankt!

Gymclub bestaat 40 jaar 

Onze gymclub bestaat 40 jaar en ja daar hoort een feestje bij.

Eerst even de benen strekken op de fiets en dan heerlijk genieten van een high tea bij Theetuin Brandshof.

We werden heerlijk ontvangen met koffie en thee en overheerlijke hapjes, van hartig tot zoet.

Het was een heerlijke afsluiting van het gymseizoen, op naar jaar 41.

Hartelijk dank aan Sjef van de Brand en natuurlijk het bestuur van Eva.

Composteringsbedrijf Van Iersel 25 sept.

Tijdens ons bezoek aan het composteringsbedrijf van Van Iersel begonnen we onze dag met een gezellig bakske en overheerlijke appelflappen bij de Vorselaer. Daarna stapten we op de fiets en arriveerden bij Van Iersel. Daar werden we hartelijk ontvangen en kregen we hesjes aangereikt. De grote groep van 48 dames werd in tweeën verdeeld na een welkomstwoord van Bart v/d Braak en Karel van Gorkum. Van Iersel Compost is een familiebedrijf dat in 1961 werd opgericht en oorspronkelijk een loonbedrijf was. Nu is het uitgegroeid tot een van de grootste groenafvalverwerkers in Nederland. Tijdens ons bezoek kregen we de kans om het uitgestrekte terrein te verkennen en te ontdekken hoe compost wordt gemaakt uit de juiste verhoudingen van gras, hout en bladeren. We leerden alles over organische stoffen, wormhumus, schimmelhumus en bosstrooisel. We konden zelf de warmte voelen die vrijkomt tijdens het composteringsproces en zagen hoe lastig het is om de verontreinigingen in het aangeleverde groenafval te verwijderen. Opvallend waren de grote thermometers in de composthopen die minimaal 60 graden moeten aangeven om onkruidzaden onschadelijk te maken. Om de dag worden de hopen omgezet met behulp van een grote machine om de beluchting te optimaliseren. Het eindproduct, de compost, is een waardevolle bodemverbeteraar. Hoe hoger de kwaliteit van de compost, des te meer organische stof het bevat en des te beter de bodem het water vast houdt. Kortom, ons bezoek aan Van Iersel Compost was niet alleen informatief maar ook erg interessant. 

80+ Verwendag was super !!

Bijna alle leden van 80 jaar en ouder waren aanwezig bij ‘de Guldenberg’ op 2 augustus jl.

Slechts 5 van de 53 leden moesten verstek laten gaan veelal vanwege gezondheidsredenen.

Onze voorzitster Joke Schapendonk heette iedereen hartelijk welkom met een kwinkslag:

We worden allemaal zwaarder als we ouder worden,

Dat komt omdat we heel veel informatie moeten opslaan in ons hoofd.

Dus ik ben niet dik, ik ben gewoon erg intelligent,

want mijn hoofd kon het niet allemaal meer opslaan

en het heeft de rest van mijn lichaam gevuld.

In een mooie en lichte zaal genoten de aanwezigen van een lekkere lunch en van elkaars gezelschap.

Tonnie v. Rijsewijk las een gedicht voor dat ruim 20 jaar geleden werd gemaakt maar nog steeds

actueel is:

Kop of Munt?

’s Lands economie draait op volle kracht

Het heeft ons in grote mate welvaart gebracht

De werkgelegenheid is up-to-date

Voor wie de handen uit de mouwen steekt.

Woningen en bedrijven rijzen als paddenstoelen uit de grond

Het bedrijfsleven blijft groeien, is kerngezond

Onze jeugd is goed geschoold, een baan geen probleem

Van hoog tot laag, de vraag is zeer extreem

Helaas onze boerenstand, sterk uitgedund

Voor velen onder ons is het kop of munt

Onze boerenstand niet meer in boerenhand

Onze bedrijven, niet meer als onderpand

Onze sector moet wijken voor natuur en recreatie

De groene zone in het buitengebied als presentatie

Het getij is niet te wenden of te keren

Wat er ook zal gebeuren, de tijd zal het leren.

Na het maken van een groepsfoto keerden allen heel voldaan naar huis.

Dank aan de vrijwillige EVA -chauffeurs en Johan Martens van de Hemelrijksche Hoeve.

 Jeu de boules-middag op woensdag 12 juli.

36 deelnemers meldden zich op het Petanque terrein. Na een korte duidelijke uitleg door Hans van VOP konden we naar de banen. Een schema bepaalde met wie en tegen wie we moesten spelen.

Na de eerste ronde volgde een koffiepauze en daarna de 2e wedstrijd. Natuurlijk met een andere partner en andere tegenstanders.

Onder het genot van een drankje wachtten we op de uitslag. Mevr.van Mersbergen eindigde op de middelste plaats van de ranglijst, dus ging de beker mee naar Loon op Zand.

Het was een een zeer geslaagde middag mede dankzij de weergoden en de goede verzorging door EVA.

Biënnale Oosterhout 7 juli 2023

Stichting Kunst in de Heilige Driehoek realiseert elke twee jaar een biënnale van internationale allure. Deze bijzondere kunstroute vindt plaats in het gebied ‘De Heilige Driehoek’, in Oosterhout, de enige plek in Nederland waar nog een combinatie van drie actieve kloosters bestaat. Het unieke kloostergebied dient als inspiratie voor tentoonstellingen van hedendaagse kunst. De titel is dit keer Geloof, een van de drie Christelijke deugden die in deze reeks aan bod komen.

16 dames van EVA brengen op de fiets of met de auto een bezoek aan de tweejaarlijkse kunstmanifestatie in Oosterhout.

Na aankomst gaan we eerst naar een bijzondere plek. We worden verwacht bij Maria, de zus van Annie Heuvelmans. Zij woont met haar man in een huis op het terrein van de abdij. Na een heerlijk kopje koffie/thee in de tuin, lekker in de schaduw, want het wordt al behoorlijk warm, gaan we op pad. Maria, die zelf ook gids is, gaat met ons mee om uitleg te geven aan wie dat wil.

De meeste kunstwerken bevinden zich in de buitenlucht en we starten met een wandeling door de grote kloostertuin met de vele grote en kleine bospaden en langs open stukken met zicht op weilanden. Het is een verrassing om telkens weer op allerlei plekken de kunstwerken te ontdekken, soms heel klein, andere weer heel groot. De meeste dames lopen in kleinere groepen door de tuin, staan hier wat langer stil, daar wat korter en wisselen hun indrukken met elkaar uit. Om een paar bijzondere kunstobjecten te noemen: de Poortbrug, waardoor je in de tuin komt, de Opdondertjes die verstopt staan tussen de struiken, een nieuwe versie van de film Jungleboek, die te zien is in de verte, aan het eind van een weiland. En het Luisterhokje, midden in het groen, waar je in stilte en met een prachtig uitzicht over het water kunt luisteren naar de stilte van het klooster, waarbij slechts het afstrijken van een lucifer, het ruisen van de kleding van de zusters of het vegen van de vloer te horen is. Met op het eind de klanken van het Salve Regina.

Ook in de kloostergebouwen staan kunstwerken die bezichtigd kunnen worden. De Glaspanelen in het Sint-Catharinadal maken indruk door de steeds wisselende kleuren door lichtinval.

Na anderhalf uur treffen we elkaar weer bij het huis van Maria waar we onze zelf meegebrachte luncht eten.

Daarna lopen we naar de Sint Paulusabdij, waar zowel in het park als in de kerk kunstwerken staan.

zoals de spiraalvormige kolommen, samengesteld uit afgietsels van mobiele telefoons, evenals de film Djo en de grote foto’s gemaakt van achter de ramen van moskeeën.

En zo ziet iedere van ons wel ergens iets wat de aandacht trekt en waar je langer bij stil blijft staan.

Het was een prachtige dag waarbij we van bijzondere kunstuitingen hebben genoten. Dankzij het mooie weer was het ook heerlijk om rond te lopen op deze bijzondere plek.

Dagfietstocht 20 juni 2023

Behalve mooi weer werden er ook buien voorspeld voor deze dag. Maar de 17 deelneemsters hadden er zin in en toen we om half tien vertrokken uit Udenhout scheen de zon en waaide er een lekker windje, waardoor het heerlijk fietsen was. Via een prachtige route door de omgeving van Haaren reden we naar Vught. Daar was de eerste stop bij koffie en theetuin Buitenlust. In Vught brachten we een bezoek aan De Petrus, een voormalige kerk en nu het culturele hart en ontmoetingsplek voor inwoners en bezoekers van Vught. Er is o.a. de bibliotheek en de Wereldwinkel gevestigd en er staan vitrines over de geschiedenis van Vught.

Daarna ging het verder naar een klein plantsoentje waar we op de banken ons eigen meegebrachte lunch gegeten hebben. Daarna fietsten we verder naar Fort Isabella, waar Annette een korte toelichting gaf over de geschiedenis van deze voormalige kazerne. De gebouwen zijn intact gehouden, maar verbouwd tot woonhuizen. Ook zijn er een aantal restaurants en bedrijven gevestigd. Ieder kreeg de tijd om even rond te lopen of een drankje te nemen. Ondertussen was het toch wel behoorlijk warm aan het worden en was het goed toeven in de schaduw van de grote bomen.

Al snel gingen we weer verder, het was een tenslotte een fietstocht, niet waar?

De volgende en laatste stop was bij Boerderij De Loonse Baan, een knus eetcafé [volgens hun eigen beschrijving]. Daar werden we getrakteerd op, naar keuze, een kop soep, koffie met gebak of een Dame Blanche. Een vriendelijk bedienster maakte een mooie groepsfoto van ons allen met de fiets. Omdat de dreiging van een flinke bui steeds dichterbij kwam besloot de leiding om de tocht wat in te korten en vanaf hier rechtstreeks terug naar Udenhout te gaan. De meeste dames hadden daar geen probleem mee. Het warme weer ging toch langzamerhand ook wel een beetje zijn tol eisen. Tegen vier uur zat de tocht erop en hadden we toch zo’n 45 kilometer op de pedalen liggen. De deelneemsters hebben genoten van de mooie tocht en bedankten de leiding voor de organisatie ervan. En vlak voor vijf uur barstte de bui los!

Woensdag 31 mei 2023 lentewandeling

Woensdag 31 mei 2023 hebben we een lentewandelingWoensdag 31 mei 2023 hebben we een lentewandeling gemaakt met een groep van 21 personen. We zijn met auto’s vetrokken vanaf de Roomley naar Hooge Mierde. Op deze zonovergoten dag zijn we door de bossen gaan lopen naar het Panneven, waar we even een korte pauze hebben genomen. Halverwege de wandeling hebben we bij de “Spartelvijver” genoten van een overheerlijke kop tomaten- of courgettesoep. Vervolgens hebben we de wandeling volbracht om de resterende tijd te verpozen op het terras bij de Buitenman. Een mooie oude boerderij. Complimenten voor de organisatie.

Bedrijfsbezoek Capi Europe b.v. 24 mei

Met 23 personen gingen we op 24 mei 2023 op bedrijfsbezoek bij Capi Europe b.v.

Asteriastraat ( industrieterrein Vossenberg) in Tilburg.

Een aantal personen op de fiets en een aantal met de auto.

Capi Europe maakt bijzondere lichtgewicht design bloempotten voor binnen en buiten. Het is een jong en modern bedrijf in een groot nieuw pand.

We mochten meekijken naar het proces waar de lichtgewicht bloempotten door robots worden vervaardigd. De potten worden gemaakt van 100% gerecyclede materialen en zijn 100% recyclebaar. Ook kregen we in een prachtige theaterzaal een presentatie van alle ins en outs van het bedrijf.

Na een kijkje in de winkel waar de potten sinds kort ook te koop zijn ( eerst alleen in tuincentra) weer terug naar huis met onze opgedane kennis.

Bij vertrek allemaal nog een klein Capi bloempotje als aandenken ontvangen.

Dank je wel daarvoor!!!

Hasseltse Kapel 8 mei 

Maandag 8 mei 2023: Met totaal 19 dames van EVA brachten een aantal dames op de fiets en een aantal met de auto, zelfs een te voet, een bezoek aan de Hasseltse Kapel in Tilburg.
Tonnie en Joke hadden een korte viering voorbereid met een gedicht over Maria; Een Mariahulde met het aansteken van 7 kaarsjes met bij elk kaarsje een gebed. En als afsluiting het Marialied: Gekomen is uw lieve mei.  Ook wil ieder voor zich wel een kaarsje aansteken voor persoonlijke intenties. Bij de snoepkraam nog een snoepje kopen voor het thuisfront. Daarna met zijn allen koffiedrinken in het restaurant van de Tongerlose Hoef. Het was een mooie zonnige middag!!

Bezoek aan Kamp Vught.

Op maandag 24april hebben we met een aantal dames van onze Vrouwenorganisatie Eva een bezoek gebracht aan Kamp Vught.

Daar aangekomen werden we vriendelijk ontvangen door een begeleider die ons uitleg zou geven en waar we vragen aan mochten stellen.

Na alles wat we daar gezien hebben, met de duidelijke uitleg erbij, was iedereen erg onder de indruk en zich ervan bewust welke gruwelijkheden daar in het kamp hebben plaatsgevonden.

Het was dan ook fijn dat we na afloop van de rondleiding , tijdens een kopje koffie, er met elkaar, nog even over na hebben kunnen praten en om te beseffen dat we niet te vlug moeten klagen, maar het mooie en het goede wat ons word gegeven moeten koesteren.

Al met al, een zeer indrukwekkend bezoek aan Kamp Vught.

Pubquiz

Donderdag 13 april hebben we een pubquiz gehouden.

We werden ontvangen met een kopje koffie/thee met iets lekkers erbij.

De quiz bestond uit 4 rondes en elke ronde had vier vragen waarmee men punten kon verdienen. Hierbij mochten  geen hulplijnen gebruikt worden zoals telefoon of tablet. Het waren pittige vragen . Dus niet zomaar vlug wat invullen.

Na de 2de ronde hadden we pauze, daarna weer verder met de klus. Op het einde van de avond werden de dames met de meeste en minste punten bekend gemaakt .

Een idee van de vragen:

 • In welke Brabantse plaats staat deze basiliek van de Heilige Agatha en Barbara?
 • Wat is het kleinste vogeltje in Europa?
 • Beeldraadsel: Wat wordt hier uitgebeeld?

Jaarvergadering 17 maart 2023

Iedereen werd welkom geheten door onze voorzitter Joke Schapendonk.
Achter in de zaal was een gedenkhoekje ingericht voor onze leden die  ons het afgelopen jaar waren ontvallen.
Anne-Miek Antens heeft afscheid genomen als bestuurslid bij EVA.
Dank je wel Anne-Miek voor al je tijd die je aan onze vereniging besteed hebt.

Joke Schapendonk is herkozen als voorzitter met 97 stemmen vóór en 3 ongeldig.
Aly Bols is als bestuurslid gekozen met 95 stemmen vóór en 5 ongeldig.
Annette Eskens is als bestuurslid gekozen met 99 stemmen vóór en 1 ongeldig.

Na dit officiële gedeelte hebben we kunnen genieten van het optreden van
het mevrouwenkoor “Sjoweszo” uit Rijen.

Villa Pardoes

Bij de kerstviering hebben we een collecte gehouden voor Villa Pardoes. Naar aanleiding hiervan is het bestuur uitgenodigd voor een rondleiding bij Villa Pardoes. Villa Pardoes werd in 2000 geopend en bestond oorspronkelijk uit acht ruime vakantiewoningen. Na een uitbreiding in 2015 zijn er twaalf woningen, die aan elkaar geschakeld zijn rondom twee centrale ruimtes.. Het gebouw heeft de vorm van een slak op een bloem. Elke woning is ingericht naar een bepaald thema. Wij bezochten de woningen “safari, Barbie, Planeten en Ridder, Na de uitbreiding biedt de Villa plaats aan 600 gezinnen per jaar. De kosten bedragen jaarlijks 1,5 miljoen euro. Dit geld wordt verkregen enkel uit donaties. Zij krijgen geen subsidie voor dit alles.! Villa Pardoes is geheel zelfstandig en hoort niet bij de Efteling zoals vaak gedacht wordt. De Efteling ondersteunt het wel door financiële bijdragen en sponsoring in natura , zoals parkbezoek en musicalvoorstellingen. Villa Pardoes draait op 200 vrijwilligers. Zij begeleiden de gasten en vrijdags brengen zij in shifts van 4 uur de huisjes in orde voor de volgende gasten. Dit houdt niet alleen schoonmaken in, maar ook het vervangen van complete bedden zodat ieder ziek kind een aangepast bed heeft indien dat nodig is, De woningen zijn zo ingericht dat de kinderen er met hun gezin zonder obstakels en zonder medische hulpmiddelen kunnen verblijven. Een kind wordt aangemeld door de ouders, samen met de behandelend kinder- of revalidatiearts. De aanmeldingen worden beoordeeld door de Medische Commissie van Villa Pardoes. Het kind en zijn gezin hebben tijdens hun verblijf gratis toegang tot diverse attracties in de buurt, waaronder de Efteling, Attractiepark Toverland en Safaripark Beekse Bergen. De meeste gezinnen blijven bij de Efteling. We zijn diep onder de indruk van al het mooie werk dat hier gedaan wordt.

EHBO Cursus

Op twee zaterdagochtenden - 25 februari en 4 maart- is er een korte EHBO-cursus gegeven door Mevr. Tonny IJpelaar bij De Peppel, locatie TrefpunT. Er waren 20 deelnemers.

De eerste ochtend start al meteen met een afbeelding van een verkeersongeluk. Een slachtoffer ligt op de grond, half onder een fiets. De vraag van Tonny is: wat doe je als je dit ziet en vooral ook, wat moet je niet doen. Dat laatste is heel belangrijk, want je wil het slachtoffer niet nog meer schade toebrengen.

Allerlei dingen komen aan bod: hoe check je of iemand bewusteloos is, wanneer moet je met iemand naar de huisarts, eerste hulppost of bel je 112, enz. En wat je niet moet doen? Bij voorbeeld in dit geval zorgen dat het hoofd niet opzij gedraaid wordt in verband met nekletsel.

Zo komen er allerlei grote en kleine ongelukken aan de orde. Bij voorbeeld: iemand verslikt zich en krijg geen adem meer. En wat doe je als dat bij een baby gebeurt? Hoe weet je of er een hartstilstand is en wat moet je dan doen? En hoe leg je iemand in een stabiele zijligging? Tonny laat een aantal dingen via een demonstratie met een van de deelnemers of met een pop zien. Ook toont ze ons allerlei soorten verband en pleisters en geeft er uitleg over. We oefenen bij elkaar hoe je een drukverband kunt aanleggen en hoe je kunt helpen bij een verslikking.

Het zijn twee heel leerzame ochtenden en dankzij de heldere en soms humoristische uitleg van Tonny steekt iedereen er veel van op. Maar ze benadrukt dat ze op twee ochtenden EHBO niet alles kan behandelen en ook niet diepgaand. Daarvoor is een langere cursus nodig.

Tot slot krijgen alle deelnemers een zakje met allerlei EHBO-spullen mee, zoals verband en pleisters een schaar en een warmtedeken.

De cursus werd betaald uit de opbrengst van de raboclubsupport-actie.

Het voormalige fabrieksterrein van de CHV aan de Noordkade in Veghel

Dinsdag 7 Maart hebben wij een hele gezellige interessante rondleiding gehad

op het voormalige fabrieksterrein van de CHV aan de Noordkade in Veghel.

We waren met een heel gezellige groep.

Tussen de middag stond er een heerlijke lunch voor ons klaar,

waarbij we gezellig met z’n alle hebben zitten te kletsen onder het genot van een lekker kopje koffie of kopje thee.

Daarna zijn wij op eigen gelegenheid rond gaan lopen

en de mooie winkeltjes in de voormalige fabriek gaan bekijken.

Al bij al een super gezellige dag,

Met dank aan de organisatie.

Winterwandeling

Het was 14 februari een super mooie dag voor de EVA-wandeltocht.

We gingen op de fiets of per auto naar de Guldenberg. Vandaar te voet, tussen de weilanden, richting dorp Helvoirt naar het Vincent van Goghplein. Daar gaf Anneke uitleg over de tijd (1871-1875) die Vincent samen met zijn ouders in Helvoirt doorbracht. We kwamen bij het beeld van Vincent in het parkje en verder, op de wand van de pinautomaat, de afbeelding van het schilderij “Terras bij nacht in Arles”. Via een omweg kwamen we bij het protestants kerkje waar de vader van Vincent dominee was en bij het woonhuis van de familie van Gogh. Toen was het tijd voor een kopje thee/koffie met een worstenbroodje in het HelvoirThuis. Vanwege Valentijn kwam Joke ons een doosje liefde brengen. Een heel leuke attentie. We moesten nog wel een stukje lopen richting landgoed Zwijnsbergen, langs het kasteel en mooie lanen terug naar het vertrekpunt.

Het was een leuke, leerzame, goed verzorgde middag. Bedankt daarvoor.

Kerststukjes maken

Op dinsdagavond 20 december is er een warm welkom in de ruimte bij Annie Heuvelmans, we gaan kerststukjes maken. Lange tafels staan keurig opgesteld met daarop voor iedereen een boomschijf en een schaaltje met oase. We kunnen aan de slag. Er zijn verschillende takken van allerlei soorten groen om te kunnen beginnen. De lijmpistolen zijn warm , er liggen wat materialen om te versieren  , maar de meeste dames hebben zelf ook wat spulletjes meegebracht. Er staan voorbeelden , maar er is ook fijne hulp van Jose en Pauli. Je raakt geïnspireerd door elkaars werkstukken en uiteindelijk heeft iedereen een mooi kerststuk gemaakt wat zal bijdragen tot een fijne Kerst.

Een goede organisatie en een kopje koffie of thee met een kerstkoekje,  hebben bijgedragen aan een gezellige avond.

Een lunch en kegelen

Donderdag 24 november hadden we met de EVA groep een lunch en kegelen op Prisma. Om 12 uur waren we welkom voor een uitgebreide lekker lunch geheel en goed verzorgt door medewerkers en cliënten van Prisma.

Tijdens de lunch werd er gezellig onderling bijgepraat, daarna zijn we vertrokken naar de kegelbanen. Je kon kegelen door zelf te gooien of om via een baan naar beneden te laten rollen. Er werden 4 groepen gemaakt en de ballen konden gaan rollen, het viel niet voor iedereen mee om de kegels om te krijgen en er werd toch hard gestreden voor de prijzen. Tijdens het kegelen werden we voorzien van een drankje en het was zeker een geslaagde activiteit. Aan het einde van de middag werden de 1e prijs alsook de poedelprijs voor de laagste scoren uitgereikt en konden we terugkijken op een gezellig geslaagde middag.

 

 Eten bij de Rooi Pannen

Op 16 en 17 november zijn we na 2 jaar coronatijd weer resp. met 30 en 32 personen gaan eten bij De Rooi Pannen in Tilburg. Deze keer een heerlijk 3 gangendiner in het restaurant “de Chapelle”.

De tweedejaars studenten verwenden ons met een Torentje van gamba met avocado als voorgerecht. Het hoofdgerecht: op de huid gebakken schelvis met garnituur was overheerlijk. Met als afsluiting een dessert  met kaneel panna cotta, peer en pistache ijs. Een kopje koffie of thee met een eigengemaakt koekje maakte het compleet. Met complimenten voor de bediening.

Een gezellige sfeer onder de dames zorgde weer voor een leuke activiteit.

Sinterklaasviering EVA 2022  

Wederom een activiteit, die in 2021 moest worden gecancelled. Dit jaar was er zelfs een slecht-weer scenario voorbereid, maar dat bleek gelukkig niet nodig. Wel fijn om binnen ontvangen te mogen worden in het wit gele kruisgebouw aan de Zeshoevenstraat met koffie, thee, pepernoten en speculaas. Ieder had een cadeautje meegebracht voor een mede EVA dame. De avond werd georganiseerd door Annie en Lucia, die voor de gelegenheid een pietenpak hadden aangetrokken. Met zwarte krullenpruiken leken ze meteen weer vele jaren jonger… 

In groepjes van vier ( of, in ons geval drie) liepen we de donkere straten in, op zoek naar adressen met een Sint of Piet aanwijzing naar een volgend adres. Ook de chocoladeletter, die achter het raam stond bij het adres, moest worden genoteerd. Piet Lucia op de fiets deelde zelfs taaitaai uit tijdens de puzzeltocht. 

Na terugkomst was er een quiz met Sinterklaasvragen. Onder het genot van warme chocolademelk moesten we tevens enkele door Gerrie uitgebeelde sinterklaasliedjes op het quiz vel noteren, en een gedichtje maken met de genoteerde ( chocolade) letters als begin van de zin. De winnaars ontvingen een extra chocoladeletter. Allemaal kregen we een kleinere letter. 

Als laatste “grande finale” mochten we per groep de cadeautjes uitpakken, sommigen inclusief gedichtjes die werden voorgelezen. Iedereen had haar best gedaan een ander blij te maken. Dat was duidelijk gelukt. Dank U Sinterklaasje !  Aan het begin van de avond zongen we samen “Hoort de wind waait door de bomen” Gelukkig was het kalm weer, en zagen we wellicht de maan door de bomen schijnen, toen we tevreden huiswaarts keerden. 

Terugblik thema-avond ”Vrouwen en het hart”. 

Het was even zoeken naar de  ingang bij basisschool ‘de Mortel’. Er waren zelfs 2 dames met veiligheidshesjes als ‘wegwijzers’ ingezet om de goede weg te wijzen J .Binnen was de ruimte in bioscoop-opstelling klaargezet voor de thema-avond.  

Ralph Vromans, cardioloog en intensivist legde aan de hand van plaatjes uit hoe de werking van het hart is en wat er mis kan gaan. De hart is een spier en de motor van ons lichaam. Bloed zorgt dat zuurstof bij de organen en dus ook bij het hart komt. Bloed wordt getransporteerd door slagaders en aders. Op den duur en ook door het ouder worden kunnen er de zijwand van aders  opeenhopingen ontstaan die stilletjes groter worden. Hierdoor slibt een ader dicht waardoor het bloed niet meer voldoende doorstroomt. Gevolg kan zijn een hartaanval of hartinfarct. Ook kan een stolsel loslaten en ergens anders in het lichaam problemen veroorzaken. Dit kan een Tia of beroerte teweegbrengen. Hij legde de werking van medicijnen uit en dat die niet zomaar worden voorgeschreven. Maar je moet ook zelf alert blijven en niet klakkeloos alles aannemen. Een arts is ook maar een mens !! 

Ook ging hij in op het verschil in symptomen bij mannen en vrouwen. Vrouwen hebben een veel breder scala aan mogelijke klachten die kunnen wijzen op hartfalen. Het is dus zaak om tijdig de huisarts te raadplegen want het is moeilijk om de juiste diagnose vast te stellen. 

Het was een interessante en leerzame avond. 

Jeu de Boules toernooi bij Gilde Sint Joris

Zaterdag 29 oktober 2022 hebben 15 dames van EVA Vrouwenvereniging Udenhout meegedaan aan het 15e Jeu de Boules toernooi bij Gilde Sint Joris in Udenhout. 

Het was na corona weer leuk om elkaar te ontmoeten met schitterend weer een mooie middag om samen een wedstrijd te spelen. 

EVA was met 5 teams vertegenwoordigt. Een van deze teams behaalde de 3e prijs nl. De Pachter. 

Het was een leuke middag geworden mede door het zonnetje, de onderlinge sfeer en sportiviteit. 

Met dank aan het Gilde St. Joris die iedereen gastvrij ontvangen heeft. 

Verslag najaarswandeling EVA 2022 

Op 4 oktober stond de jaarlijkse wandeling weer gepland. Vertrek vanaf de parkeerplaats van de Roomley. Dit in tegenstelling tot het voorheen veelal gebruikte startpunt ’t plein. Omdat er enkelingen uit gewoonte daarheen waren gegaan, was het even wachten tot de groep van 22 dames compleet was 

Het weer was werkelijk subliem te noemen. Al snel gingen diverse shawltjes en jasjes uit. Via het park naar de Kreitenmolenstraat, waar we al stopten bij de rotonde met de voor ons zo bekende “penis”. Een uitleg werd gegeven over de oorsprong van dit monument. Het verwijst naar de voormalige steenfabriek D’n oven in Udenhout. Het landschap rondom en op het terrein van deze fabriek, nu eigendom van Brabants Landschap bestaat uit prachtige natuur. De zandwinningsplas “Brabantsehoek” en de leemputten. 

Al keuvelend en paddenstoelen bewonderend kwamen we tot aan de plassen, bekeken de eilandjes waar een statige reiger en een hele kolonie ganzen vertoefden, en keken door kijkgaten in een houten wand. 

Voor de koffiestop werden we welkom geheten in het gebouw bij het voormalige fabrieksterrein. Het “Heerkenshuis”, vernoemd naar de architect van de, ooit showroom. Het is opgetrokken uit de zelf geproduceerde bakstenen in verschillende metselverbanden en oogt erg apart. Het maakte indruk, en we lieten ons de zelfgebakken pompoencake bij de koffie, thee en water goed smaken. In dit gebouw zit ook de vogelvereniging, waarvan Nico ons een gedetailleerde uitleg gaf over de natuur rondom. De natuur waarin diverse flora en fauna ongestoord tot bloei kunnen komen. De poelen voor de boomkikkers zijn een belangrijk project geworden. 

We maakten een wandeling langs de bakstenen insectenmuur, met ingekerfde namen van de bouwers en  met misbaksels. Vervolgens struinden we door de permacultuur tuin, die een diversiteit aan planten en (fruit)bomen laat zien. 

Het is erg dichtbij voor ieder EVA lid, dus beslist een aanrader. 

Na het bezoek zijn we via de weg, en het fietspad langs de spoorlijn weer naar de Roomley gelopen. 

Dank, Willy en Anneke, voor deze “steengoede” middag ! 

Het recept van pompoencake, een echt herfstrecept met pompoen en walnoten

Ingrediënten :

250 gr. Pompoenblokjes
250 gr. Zelfrijzend bakmeel
125 gr. Suiker
1 dl. Zonnebloemolie
2 eieren
150 gr. gepelde walnoten
Half theelepeltje nootmuskaat
Half theelepeltje kaneel
snuf zout
Oven voorverwarmen op 180 graden

Pompoenblokjes 7 minuten in magnetron, gare pompoenblokjes prakken met vork in mixkom. Zonnebloemolie, suiker, eieren, nootmuskaat, kaneel en zout bijvoegen en met mixer of garde goed mengen. Zelfrijzend bakmeel en walnoten rustig er door heen roeren. Mengsel in ingevet cakeblik doen 60 tot 70 minuten bakken in de oven.

Succes! Herfstige groet, Marianne Bertens

DUREA schoenfabriek

Dinsdag 20 en donderdag 22 september hebben we een bezoek gebracht aan
DUREA schoenfabriek. We werden ontvangen met koffie of thee met een heerlijk stukje kruidencake  erbij. Terwijl we hiervan genoten werd er een diapresentatie getoond over alle wederwaardigheden van de fabriek. Daarna begon de rondleiding.
We hebben nu  een indruk uit hoeveel onderdelen een schoen bestaat. Het uitsnijden van het leer, in elkaar stikken, lijmen , spijkertjes en zolen eronder.   Meer dan we ons in eerste instantie konden  voorstellen .
Tonnie had een paar schoenen meegebracht met de vraag hoe zij die schoon kon krijgen. De schoenen  werden daar gepoetst en zij kon naar huis met een paar schoenen die eruit zagen als nieuw.  
In Drunen worden de samples gemaakt , de schoenen worden verder in het buitenland geproduceerd, komen terug naar Drunen , worden daar gecontroleerd en uitgeleverd naar de verkooppunten.
Na afloop kregen we allemaal nog iets te drinken . Iedereen ging na een gezellige middag  tevreden naar huis.

 

Verwendag 80 jarigen

Op 17 augustus 2022 werd door EVA een verwendag georganiseerd  voor 80+ leden ,
nadat dit door corona een tweetal jaren geen doorgang kon vinden.

En dat was bij binnenkomst meteen te merken .
De kakelende kippengeluiden kwamen je  te tegemoet.

Voor en na de voortreffelijke lunch en een borreltje was daar voldoende gelegenheid voor, waarna iedereen rond drie uur uiterst voldaan huiswaarts werd gebracht.

Alle EVA’s die daaraan meegewerkt hebben : hartelijk dank.

Hopelijk tot volgend jaar en … Hoop doet leven!!

Tijdens de verwenmiddag van de 80 jarigen zijn
Cor Smits, Tonnie van Rijsewijk en Joke Verhoeven in het zonnetje gezet.
Zij hebben zich vele jaren ingezet voor EVA namens LCW.  ( levensbeschouwing en Welzijn)
We kunnen altijd een beroep op deze dames doen bij de Kerst , bezoek aan de Hasseltse Kapel of ziekenbezoek.
Cor, Tonnie en Joke dank je wel daarvoor.

Spoorpark 

Al bekend met het spoorpark? In alle opzichten de moeite waard!!

Op 28 juni j.l. vertrokken we met 19 EVA-leden (allemaal op de fiets) naar het centrum van Tilburg voor een gidswandeling in een verborgen parel van Tilburg.

Op het voormalige van Gend en Loos terrein langs het spoor, vlakbij Centraal station Tilburg, is door een burgerinitiatief een prachtig park ontstaan, dat uitnodigt tot actief gebruik. In 2019 was de opening, maar de toen nog jonge aanplant was natuurlijk erg kwetsbaar en een deel van de ruimte was nog niet in gebruik. Omdat tijdens de Corona epidemie het park dikwijls gesloten was, heeft alle flora ongestoord kunnen groeien. Het resultaat is overweldigend. Op die stralende zomerdag was er volop kleur en was ook goed te zien hoeveel mensen gebruik maken van alle faciliteiten.

Er is een scoutinggebouw, een BSO en een groot buitensportterrein, incl. twee beachvolleybalveldjes, waar intensief gesport wordt.

De Kempentoren van 37 meter hoog is te beklimmen voor wie de 192 wiebelende aan durft.

De mooie stadscamping die wordt gerund door de kwartiermaker, die het idee had ingezonden èn een groep vrijwilligers voorziet in een behoefte. In een oude treinwagon worden nog twee gastenkamers ingericht, voor wie een tent niet comfortabel genoeg is.

Eem waterbeek met grote keien is een populaire speelplek voor de kleintjes en een skatebaan en fietsterreintje voorzien ook in de behoefte van de jeugd.

Kunstwerk de Rits symboliseert de openheid van de stad naar de bewoners en bezoekers.

Ik had me bij mijn eerdere bezoekjes al afgevraagd waarom er in het voorste gedeelte van het park zo weinig bomen en struiken staan en het grote grasveld nogal kaal oogt. Onze gids Paul gaf antwoord op die vraag. Omdat ook festivals staan gepland in het Spoorpark, moet die ruimte open blijven voor podia en grote tenten. Het eerste festival was een paar weken voor onze rondleiding en bleek een groot succes.

 

13-07-2022. EVA. Midgetgolf

22 dames hebben zich gemeld voor een rondje Midgetgolf in Oisterwijk. Er waren een aantal dames gezamenlijk naar toe gefietst en andere kwamen met de auto. Het was een mooie warme zomeravond dus dat hadden we al mee.

Bij de start werden we verdeeld in groepjes van vier en kregen we uitleg over de spelregels van de parkbeheerder.

De dames verdeelde zich over verschillende banen want zo kon iedereen vooruit.

Je kon hier en daar wel horen dat het spannend was, de moeilijkheidsgraad van de banen was soms best wel hoog. Dus uit de baan slaan was zeker geen uitzondering.. maar dat deed zeker niet af aan de gezelligheid en er werd veel en vaak gelachen.

Na anderhalf uur was iedereen klaar en werden de punten opgeteld.

Onder de goede zorgen van Nelly en Anneke die voor een hapje en drankje ( daarvoor dank) werd bekend gemaakt welke groep de winnaar was van de avond.

Dat waren Tonny, Anne Marie, Anneke en Paulie.. ze kregen hier een mooie winnaars speld en een kadootje voor.

Nog wat nagepraat met elkaar gingen we weer huiswaarts, het was een zeer geslaagde avond.. voor herhaling vatbaar.

Nelly en Anneke, dank voor het organiseren!!

Opfrissen verkeerskennis 

De avond werd verzorgd door dhr. Boudewijn Pijnappel van Veilig Verkeer Nederland Oisterwijk.  Voor de pauze werd onze verkeerskennis opgefrist door zijn verhaal aan de hand van foto’s. Deze foto’s waren grotendeels in en rondom Udenhout gemaakt en de verkeerssituaties waren dus heel herkenbaar.  

Na de pauze had hij een theorie-examen met plaatjes over allerlei verkeersregels, zoals verkeersborden en voorrangsregels. Het viel nog lang niet altijd mee om het goede antwoord aan te kruisen. Voor twee dames met de minste fouten was er een leuke prijs. Op de vraag of we ons nog veilig genoeg voelden om in het verkeer auto te rijden werd wel positief geantwoord door de deelnemers.  

Het  was een leerzame avond waar iedereen wat van opgestoken heeft. 

 

Dagfietstocht  16 juni

 

Het weer zat mee en om  9 uur zijn we in twee groepen vertrokken richting Vlijmen waar we koffie/thee met  lekker vers gebakken kruidkoek kregen bij  boerderijterras De Ritskampen, vandaar zijn we richting de Moer gefietst, waar een lunchbuffet klaar stond bij de Zwammenberg. Daarna een bezoekje gebracht aan de pluktuin in de Moer “Ut Ouw Goed”. Wat een geslaagde dag.  Top!

 

Diner

53 Personen hebben genoten van een gezellig samenzijn en van een heerlijk 3- gangen diner met als thema “oranje”.

Na een heerlijk pompoensoepje kon gekozen worden uit friet met stoofvlees, met truffelmayonaise of een boerenfrietje van de foodtruck. Daarna werd een heerlijk toetje geserveerd.

Al met al een geslaagd diner.

Ria bedankt voor de gastvrijheid.

Hasseltse Kapel

In het teken van de meimaand fietsten we op 03-05-2022 om 13.00 uur weg vanaf het Tongerloplein naar de Hasseltse Kapel in Tilburg. Na het bidden van wat weesgegroetjes en een gebedje verlieten we de kapel . Weer buiten werden we getrakteerd op een kop koffie of thee met natuurlijk een koekje erbij. Na hiervan genoten te hebben fietseten we weer naar Udenhout.

Classis Express

25 jaar geleden opende de Concertzaal Tilburg de deuren en ter ere van dit jubileum trok er in april een rijdende concertzaal naar verschillende delen van de stad. Eind april stond deze concertzaal vier dagen in Udenhout. Eva kreeg de kans om voor de gratis concerten een aantal plaatsen te reserveren. 43 leden van EVA hebben hiervan gebruik gemaakt.

De Concertzaal organiseerde dit in samenwerking met het Prinses Christina Concours. Zij toeren al langer door het land met hun Classis Express, een omgebouwde vrachtwagen die uitgeklapt kan worden waardoor er een concertzaal ontstaat met 35 zitplaatsen en een klein podium. Het is de enige rijdende concertzaal ter wereld! Bij binnenkomst werden we verrast door de grote ruimte met stoelen en zitbankjes en het podium waarop de instrumenten stonden. De Classic Express wordt ook gebruikt om concerten aan te bieden aan o.a schoolkinderen. Daarnaast staat de wagen ook op festivals.

Per concert werden er verschillende mooie muziekstukken gespeeld, o.a. van Mozart, Shostakovitsj, Debussy en Gershwin. Er speelden steeds 2 musici, soms solo en soms samen. Naast de vaste pianiste was dat een harpiste of violiste. De pianiste gaf bij ieder muziekstuk een korte toelichting en ook een vraag om mee te nemen tijdens het luisteren. Het was mooi om te horen hoe verschillend iedereen een persoonlijk gevoel ervaart bij de muziek.

Bij de harp werd er een korte uitleg over het instrument gegeven. Er werd ingegaan op de speeltechniek en de functie van de pedalen. Het instrument wordt niet alleen bespeeld door op de snaren te tokkelen, maar ook door met de voet de pedalen in te drukken, waardoor er verschillende tonen per snaar gemaakt kunnen worden. De 18-jarige conservatoriumstudente vertelde er enthousiast over.

Opvallend was de akoestiek in de rijdende concertzaal. Door een speciale techniek is het mogelijk om het geluid te laten klinken alsof je in een echte concertzaal zit. De drie projectieschermen droegen er ook toe bij om deze concerten in een mooie sfeer live mee te maken in Udenhout.

Een goed initiatief van de Concertzaal Tilburg en fijn dat EVA hiervan gebruik kon maken om ons van mooie klassiek muziek te laten genieten.

Bloemschik workshop

Vrijdagavond 8 april hebben we een bloemschik workshop gehad bij Groenrijk in Tilburg.

De zeer enthousiaste medewerkster had alles goed voorbereid en voor elke deelneemster (16 stuks) benodigdheden al klaargelegd.

Ze deed zelf stapje voor stapje voor wat er moest gebeuren, ondanks dat zag je dat iedereen er toch zijn eigen draai aangaf. Onder genot van een drankje en koek/paaseitjes werd er door iedereen vol overtuiging aan gewerkt. Tussendoor werd er ook lekker gekletst en bijgepraat omdat dit een van de eerste activiteiten was in dit nieuwe seizoen.

Na 2 uurtjes waren we klaar en kon iedereen vol trots zijn eigen creatie laten zien en dit hebben we dan ook op de foto vast gelegd.

Winterwandeling
Donderdag 10 februari hebben we gewandeld tussen Oirschot en Boxtel.
Fijn dat we weer iets samen konden ondernemen zijn we gestart, met een regenbui , aan de Logtsebaan . Na een goed half uur was het droog. Verschillende paden waren flink modderig en we moesten goed opletten niet uit te glijden. Één keer moesten we een andere route nemen omdat er zowat 10 cm water op het pad stond. Halverwege hebben we bij Jacobushof soep gegeten en daarna onze weg vervolgd door een mooi stuk natuur. Het was een mooie , maar door al het nat toch een pittige tocht.

Een verslagje over de bijeenkomst van nieuwe leden op 12 november 2021
geschreven door Jeanne Braun.

 Regelmatig had ik, b.v. in de Wegwijzer, iets gelezen over een vrouwenvereniging EVA. Halverwege dit jaar besloot ik me toch maar eens me op te geven als nieuw lid van EVA. En het was leuk om een uitnodiging voor kennismaking van de nieuwe leden te ontvangen Voor 12 november om 2 uur in de Groenstraat 101: “door de poort”. Daar aangekomen zag ik verschillende deuren, maar waar moest ik zijn ?

Al zoekende werd ik gesignaleerd en een van de bestuursleden kwam naar buiten om mij naar binnen te halen. In de schuur was het lekker warm en gezellig.  “Zoek een plekje en ga zitten”. Toen het twee uur was, waren we compleet. De bestuursleden stelden zich aan ons voor en vertelde wat ze deden bij EVA.

Er was natuurlijk koffie of thee met een appelflap. Dit schijnt gebruikelijk te zijn, heb ik van horen zeggen. Vervolgens vertelde ieder op haar beurt, wie ze was en nog wat persoonlijke dingen. Waar woon ik, samen, kinderen, hobby’s en zo meer.

Iets is bij me blijft een beetje in mijn gedachten. We vertellen over kinderen en kleinkinderen, maar dat is niet voor iedereen zo.

Het was een gezellige kennismaking , iedereen kwam uit ons dorp of directe omgeving, en ondanks het feit, dat ik al 48 jaar in Udenhout woon, kende ik de meeste dames   niet.

 

Jaarvergadering 2021.

Vanwege het coronavirus was de jaarvergadering uitgesteld naar donderdag  23 september 2021. Het was een mooi moment om weer met 91 leden bij elkaar te zijn. De voorzitter Joke Schapendonk was verhinderd, daarom werd de vergadering geleid door de vice-voorzitter Anne-Miek Antens.

Iedereen werd welkom geheten. Ook een extra welkom voor de nieuwe leden. Binnenkort zal er een nieuwe kennismakingsbijeenkomst zijn voor de nieuwe leden.

Voor de overleden leden van het afgelopen jaar was achter in de zaal een gedenkhoekje ingericht. Hiervoor werd een 1 minuut stilte gevraagd.

Over de notulen van de jaarvergadering, jaarverslag van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020, en Financieel Verslag, waren geen op en aanmerkingen .
De bestuursleden Anneke Manders, Willy Marcelis en Joke de Jong waren aftredend en herkiesbaar. Zij werden alle drie herkozen.

Na het officiële gedeelte trad Jos Thomasse op met zijn conference “Zoete Koek”.

EVA Lunch “De Rooi Pannen”

Eindelijk nadat de lunch al twee jaar op het programma stond en vanwege Corona steeds niet door kon gaan zijn we op 3 en 10 november met respectievelijk 28 en 31 personen gaan lunchen in restaurant “Hermitage” bij de Rooi Pannen in Tilburg.

Na ontvangst in een vernieuwde aula werden we door een eerstejaars leerling naar het restaurant gebracht waar niet een lunch maar een compleet 4-gangendiner onze verwachtingen overtrof.

Een lekker mosterdsoepje vooraf, een salade met ham, een hoofdgerecht gevuld met geitenkaas en een lekker toetje als afsluiting.

We konden na lange tijd weer eens genieten van een gezellig samenzijn met lof voor de bediening van

“De Rooi Pannen”.

Herfstwandeling

Woensdag 27 oktober hebben we onder leiding van twee enthousiaste gidsen van het IVN een herfstwandeling gemaakt in Oisterwijk . Gezien het aantal deelnemers ( 29) hebben we in twee groepen gelopen. Er waren volop paddenstoelen: Een paddenstoel is een vruchtlichaam van een schimmel. Deze schimmels groeien onder de grond of in schors. Op de bovengrondse uitlopers groeien de paddenstoelen. Met hun schimmeldraden ruimen ze het afval op in het bos, zoals bladeren, hout en dode wormen.

We zagen o a het muizenstaartje dat groeit op een dennenappel, de gekraagde aardster, de rodekoolzwam, de sponszwam en nog veel andere soorten.

We hebben genoten van het prachtige weer en de uitleg van de gidsen en na afloop nog even een drankje op het terras.

Vrouwencafé Hobby’s

Dinsdag 12 oktober hebben we sinds corona ons eerste “vrouwencafé” gehouden.

4 Dames waren bereid deze middag voor ons in te vullen met Japans borduren, zandschilderen, stippen en haken of breien.
Er werd druk meegedaan met deze activiteiten,  zodat we na afloop iets gezelligs mee naar huis konden nemen.

Verrassing 

Aan het begin van de vakantie weer een leuke verrassing voor de EVA-leden in de vorm van een kaart en daarbij een stempelkaart voor een lekker biologisch ijsje bij IJshoeve Uijlenborch , Kreitenmolenstraat 224 Udenhout

Fotopuzzeltocht                     

Door Anneke en Willy was er een fotopuzzeltocht samengesteld

Die kon worden gewandeld in de week van 7 juni.

Met veel enthousiasme is deze tocht gelopen. En kwamen veel leuke reacties daarop.

Dit waren de winnaars. Zij mochten een beker in ontvangst nemen.

Alle deelnemers hebben ook nog een certificaat ontvangen.

Weer een hele leuke activiteit. 

Wat hebben we genoten van alle positieve en leuke reacties die wij hebben ontvangen over deze wandeltocht. 

Voor de meeste dames waren de foto’s niet in een  keer te vinden en gingen ze weer op pad om toch alles op te kunnen lossen, soms nog even op de fiets. 

Dames, dank je wel. Het geeft ons weer een extra stimulans om ons in te zetten voor EVA.

Adventure  Midgetgolf 

Vrijdag 9 juli weer een gezellige actieve avond  gehad, met 16 dames hebben we Adventure  Midgetgolf gespeeld in Oisterwijk.

Na alle 18 holes gespeeld te hebben konden we nog gezellig nagenieten met een drankje en een hapje, ook werden we nog verrast met een heerlijk chocolade prijsje.

Het was weer een geslaagde avond.

Pasen 2021:

Met Pasen werden ze verrast met een bloemetje met daaraan een leuke kaart.

Deze attentie was samengesteld met medewerking van cliënten van ASVZ.

Een mooi initiatief.

 

Carnaval en Valentijn 2021

In de dagen voor Carnaval en Valentijnsdag werd deze kaarten  verstuurd.

Kerst 2020

In samenwerking met ’t Centrum hebben de leden in de week voor Kerst een heerlijke lunchbox ontvangen.

EVA – Thuisquiz

Zo’n 30 leden hebben zich in de eerste weken van november vermaakt met puzzelen, zoeken, knutselen en bakken in de EVA – thuisquiz. Ze deden dat alleen of in kleine groepjes. Vragen en opdrachten over topografie, nederlandse taal en dialect, cryptische omschrijvingen en Q-r code. Het was van alles wat. Het leverde veel plezier en verrassende resultaten op.

Elk groepje moest een cake bakken en bezorgen bij een ander EVA-lid. De ontvanger werd gevraagd een beoordeling te geven. Zo werkte het ook met een herfststukje.  Toen de organisatie de ontvangers belden kregen we ontzettend veel enthousiaste en positieve reacties, geweldig.

De cakes zijn met veel smaak verorberd en gedeeld en de kerststukjes kregen een mooi plekje. ‘Bedank ze maar goed!,…… erg leuk gemaakt, …. dit krijgt een dikke 10! …..’

Uitslag:

1e prijs:
Aly Bols en Jossy van Loon                     189,25   pnt

2e prijs:
Corrie Snoe                                              181        pnt

3e prijs: Ria Dieden, Rieky Mathijssen 
en Francien Bauer                                   180,5   pnt

 

De prijsjes zijn thuisbezorgd.. Alle deelnemers van harte proficiat met de behaalde resultaten.
De laatste groep haalde nog 160,25 punten , van de 200 die je maximaal kon halen! 

Het was een leuke activiteit in deze saaie corona-tijd!

Djembe middag 

16 september j.l. hebben we in een ontspannen en vrolijke sfeer onze djembe middag gehad. Ondanks het kleine aantal gegadigden was het een geslaagde middag, ook het zonnige weer speelde daar erg in mee en natuurlijk de mooie locatie de theetuin van Brandshof.

Na wat verteld te hebben over de herkomst van de djembe en er uitleg over de trommel was gegeven werd er voorgespeeld en hebben we er een mooi samenspel van gemaakt.

Wandeling 
We hebben gewandeld vanuit Loon op Zand naar de Efteling. 

Het is een mooi wandelgebied door de bossen, maar het heeft ook een oorlogsverleden waarvan de sporen nog steeds te zien zijn.

Bij de start kregen we uitleg over het ontstaan van Loon op Zand.  Tijdens de wandeling zagen we de bomkraters die ontstonden  nadat de Duitsers op het einde van de Tweede Wereldoorlog hun kamp en munitieopslag opgeblazen hadden . Ook zijn  er nog steeds  resten van een parkeerplaats voor vrachtauto’s  te zien die hier dan  goed gecamoufleerd werden. 

Het vredesmonument voor oorlogsslachtoffers van Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer heeft de vorm van een granaat. De vijf horizontale lagen tegels symboliseren de vijf oorlogsjaren.
De drie verticale lagen symboliseren de drie woonkernen.

Halverwege de wandeling hebben we heerlijke soep gegeten bij restaurant “De Proeftuyn” .

 

Het was een wandeling met een stukje geschiedenis en veel mooie natuur.  We hebben genoten.

Rondleiding ’t Schoor. 

Super leuke rondleiding bij ’t Schoor verzorgd door ons eigen Eva lid Lia Clement.

 

Het verleden kwam bij vele van ons weer even tot leven. Nu zelfs nog dingen te weten komen die in het verleden zo heel gewoon waren. Met de levendige verhalen van Lia weet je ineens weer wat er vroeger allemaal moest worden gedaan om alleen maar te wassen.  

 

De geschiedenis van Udenhout en Biezenmortel in een notendop. Om alles te kunnen zien moeten we zeker nog een keer terug! 

Dan nog even lekker koffie drinken bij ’t Rectoraat, wat ook zeker aan te raden is, kunnen we weer voldaan naar huis.

Thema-avond Biologische klok en slaapritmes.

Blijkbaar is dit een erg interessant onderwerp want de belangstelling was groot.

Judith Haffmans kon er heel boeiend over vertellen. Wonderbaarlijk hoe ons lichaam toch in elkaar steekt met elk onderdeel zijn eigen ritme en wat er allemaal, op de langere termijn, kan gebeuren als er een ritme verstoort raakt. Eén ding sprong er toch wel uit: regelmaat !

En natuurlijk een aantal dingen die je dus niet moet doen omdat je dan niet in de diepe slaap komt die iedereen nodig heeft. Mocht je er meer over willen weten, kun je zoeken op haar naam, zij heeft ook een aantal artikelen geschreven, of op steekwoorden als biologische klok, melatonine, slaapritme.

Al met al een hele interessante avond, die misschien nog wel eens een keer kan worden georganiseerd??

Nieuwjaarsborrel

14 januari hebben 88 leden van Eva met  elkaar het glas geheven op een goed 2020.

Dit alles onder het genot van een hapje ,een drankje , een mooie PowerPoint presentatie en een ludiek optreden van enkele leden.

Het was weer een gezellige en goed verzorgde Nieuwjaarsborrel.

Kerstviering
19 december 2019 hebben meer dan 100 leden onder het genot van een drankje met versnapering genoten van een zeer sfeervolle Kerstviering, mede door de leden van Eva die een Revue presenteerde en het optreden van het koor Cantique uit Udenhout, bij dit koor zingen ook enkele leden van Eva.

EVA bezoek aan de Voedselbank Tilburg

We werden vriendelijk onthaald met koffie/thee en de gids begon te vertellen over de Voedselbank, de toenemende armoede en de oorzaken daarvan. Hij vertelde over hoe ze allemaal aan het voedsel kwamen, deels in natura maar ook geldelijke bijdragen van sponsors. Uitleg over hoe het in z’n werk gaat met de aanname en verdeling. En vervolgens konden we het magazijn en het uitgiftepunt bezoeken. Dit was allemaal voordat de cliënten kwamen, alhoewel die al in grote getalen buiten in de rij stonden. Bijzonder informatief en heel goed om er wat meer van te weten.

Vrouwencafé   2e PUBQUIZ

Woensdag  13 november 2019 was het  Pubquiz.
Bij binnenkomst kreeg je een ei waar een tafel nummer in zat, zodat je wist aan welke tafel je moest gaan zitten. Er waren 8 tafels van 5 personen en aan iedere tafel zat een bestuurslid.

Er waren 4 rondes met best pittige vragen. Je kreeg  een kwartier voor elke ronde. Bij iedere ronde was een zintuig vraag, zoals ruiken, voelen,  en proeven. Dat was lachen geblazen!

Tafel 2 had de troostprijs (een beker met troostsnoepjes), de winnaar van deze gezellige avond was tafel 7.

De hoofdprijs was niet minder dan een weekend.
Dat weekend was tot grote hilariteit een leesblad Weekend, heel origineel bedacht door het bestuur.

Alles bijeen een hele gezellige avond, waar je ook heel wat van op stak.

Carla van Breugel

Vrouwencafé, donderdag 31 oktober.

Met ruim 60 deelnemers zat het Kruisgebouw helemaal vol.

Gea Vermeer vertelde op een ontspannen en boeiende wijze over haarzelf en hoe zij ertoe gekomen is om een eigen praktijk te starten “in lijn met jezelf”.

Na de pauze gaf Nicole Langerak uitleg over het ‘Bijna Thuis Huis’ dat vanaf 1 januari 2020 van start gaat in de schoorstraat.

En als laatste kwam doedelzakspeler Willy McVean in zijn authentiek Schots kostuum enthousiast vertellen over zijn hobby.

Kunstwarande, vrijdag 6 september

Vanuit de ‘Grotto’ in het midden van het park ‘de Oude Warande’ in Tilburg gingen we de verschillende kunstobjecten bewonderen. We kregen een folder met uitleg over de diverse kunstwerken. Het was een prachtige dag om hier in het bos rond te dwalen.  De kunstwerken waren afwisselend, veelzijdig en voor elck wat wils. Vooral de ‘boze brievenbussen’, de 2 meter hoge marmeren sculptuur en de mooie modepoppen maakten indruk.

 

 

Privé museum van Marcel en Angèle van Riel.

Vanmorgen trok ik samen met een grote groep dames van vrouwenvereniging “Eva” vanuit Udenhout en Biezenmortel richting Heukelom. Wij waren uitgenodigd in het privé museum van Marcel en Angèle van Riel. Dit bijzondere echtpaar heeft daar gedurende 45 jaar antiek, design, snuisterijen en curiosa verzameld. Dit alles heeft een prachtig plekje gekregen in hun 18e-eeuwse boerderij.

Ogen en oren kwamen we te kort om de adembenemende mix van verzamelingen te bewonderen. Labyrint-achtige smeedijzeren trapjes leiden je over drie verdiepingen naar heel verschillende kamers: o.a. een spiegelkamer, een erotische kamer, een anatomiekamer enz.

Je kunt het niet bedenken of Marcel en Angéle hebben het in hun huis. Zo zagen we een oude lift, een biechtstoel, filmposters, heiligenbeeldjes, boekenkasten, apothekerskasten en kruidenierskasten vol met waardevolle materialen. Uit een oude slagerij haalde Marcel prachtige tegeltableaus die een mooie plek kregen in hun eigen keuken.

Angéle is een fantastische gastvrouw, die ons trakteerde op zelfgemaakt appelgebak. Om je vingers bij op te eten! En dit alles in een vertrek waar je meteen al ogen te kort kwam, gezellig voor de open haard. Vervolgens kregen wij een boeiende rondleiding van Marcel, die door zijn verhalen en humor de dames aan zijn lippen had hangen.

Na afloop genoten we rond een grote houten tafel in een van hun bijzondere vertrekken van een lekker drankje. We kijken terug op een boeiende en super gezellige ochtend.

Dank je wel Marcel en Angéle.

Dames van Eva.

Feest - 5 jarig bestaan 

Vrijdag 18 oktober vierde Eva haar 5 jarig bestaan in `t Plein in Udenhout waar we ontvangen werden met erg mooi gedekte tafels voor een heerlijke high tea.

116 leden genoten van al het lekkers en het optreden van de fantastische goochelaar,hij nam ons vol verbazing mee in zijn magische  wereld .

 

LocHal Excursie 7 oktober 2019 

De LocHal: een prachtig nieuwe bestemming van een oud gebouw.

Een interessante en leuke uitleg over wat zich daar allemaal bevindt, een beetje historie,

een stukje toekomst, en hoe het allemaal tot stand kwam. Een volgende keer dat je er bent loop je er toch anders rond.

Vooraf natuurlijk koffie en appeltaart!!

 

Fuchsia’s kijken

Op 4 september, het weer was ons goed gezind, gingen we bij Cor Smits, een van onze leden, fuchsia’s kijken. Cor is al jarenlang lid van een fuchsiavereniging en doet jaarlijks mee aan wedstrijden binnen de vereniging.

Zij legt ons alles uit over fuchsia’s in hangpotten, op stam gekweekt, in de volle grond en in potten.

Ondanks de hete zomer zagen we een pracht aan diverse soorten fuchsia’s met een zee van mooie bloemen. We wisten niet dat er zoveel soorten zijn.

Zij leerde ons ook hoe je een fuchsia snoeit en stekt met speciale potgrond en stekpoeder.

Het was een leuke, leerzame ochtend. Cor bedankt voor de gastvrijheid.

Wandeling Moerputten 

Vrijdag 20 september hebben we gewandeld in de moerputten bij Den Bosch.

Het is een moerassig gebied waar vroeger veenvorming plaatsvond. Grote plassen zijn achtergebleven waar vroeger turf werd gewonnen.
We zien hier veel oude knotwilgen.

Als het knotten van deze cultuurhistorisch belangrijke bomen niet regelmatig gebeurt, worden de takken te zwaar en scheuren die op de stam in, waardoor de boom zwaar beschadigd raakt en dood kan gaan. 

De venkantbrug is 33m lang en is net als de moerputten-brug (600m) een deel van het halvezolenlijntje. Het spoor dat vroeger gebruikt werd voor het vervoer van leer e.d. voor de schoenindustrie. 

Het pimpernelblauwtje is in dit gebied  opnieuw uitgezet van een populatie uit Polen.

Halverwege deze wandeling, hebben we heerlijk soep gegeten bij  Theetuin de Pimpernel.

Het was een prachtige dag.

Bus reis met Berkel Enschot naar Klundert en Willemstad. Woensdag 19 juni.

Om half 9 vertrek vanaf het plein  met ongeveer 30 dames van Udenhout. Onderweg naderen we het noodweer en het regende heftig. Bij Terheijden hadden we een koffie- met -gebak-stop. Daarna reden we door naar Klundert. Het was inmiddels weer droog geworden.Bij Klundert bezochten we het vlas-en suikermuseum. We  werden in 2 groepen gedeeld en de ene kreeg een rondleiding door het  vlas-museum,de andere groep door het  suiker-museum,van ongeveer een uur. Daarna hadden we een goed verzorgde lunch ter plekke. Na de lunch wisselde we van rondleiding. Beide rondleidingen waren erg interessant en de gidsen vertelde boeiend. Echt een aanrader als je een keer in de buurt bent. Hierna met de bus en een gids,die van alles vertelde over de plekken waar we langs kwamen, via enkele dorpen in de omgevingen de bekende Volkerak-sluizen naar Willemstad.  Een heel mooi vestingstadje aan het Hollands diep. Daar hadden we 45 minuten om even rond te kijken. We vervolgde onze reis met de gids naar de suikerfabriek in Dinteloord, waar we enkel langs reden, via Fijnaart terug naar Klundert waar we de gids weer afleverden. Door naar Terheijden waar we in hetzelfde restaurant van de koffie, het diner gebruikten. Het diner was prima verzorgd, bediening was snel en goed, het eten ook.

In dit restaurant kwam bus na bus binnen,de mensen dan,en we vroegen ons  af waar ze al die mensen laten. Blijkbaar is het erg groot en speciaal voor groepen. Weer terug in de bus regende het behoorlijk onderweg en rond kwart voor 8 waren we weer terug in Udenhout, waar het wonderwel gelukkig droog was. Al met al een hele leuke dag, met dank aan de organisatoren.

Jeu de Boules

Met de gedachte, we zullen er toch wel “afregenen” togen we op zaterdagmiddag 2 nov. naar het gildeterrein aan het Kuilpad. We hebben deelgenomen aan het boulestournooi, dat georganiseerd werd door het Gilde St Joris.

De opkomst was groot en aan de clubkleuren was te zien dat er vele verenigingen vertegenwoordigd waren. Nadat de teamleider had doorgekregen tegen wie en op welke baan er gespeeld werd, gingen we van start. Er was een leuke, sportieve rivaliteit, wat er soms toe leidde dat de meetlat tevoorschijn kwam en er op de millimeter nauwkeurig werd gekeken wie er “lag”.

Nadat er door elk team drie ronden waren gespeeld, was het  onder het genot van een drankje, wachten op de uitslag. Blij verrast waren we, toen we net als vorig jaar, weer een beker in ontvangst mochten nemen voor Eva. Het was een gezellig samen zijn en net als ik vonden vele het deelnemen belangrijker dan winnen, want we “speelden” tenslotte toch lekker buiten! Persoonlijk vond ik het ook een fijne manier om weer wat sociale contacten op te doen.

O ja, de zon heeft ons niet in de steek gelaten het was de hele middag droog, dus de weergoden waren met ons! 

 

Mien Robben v Breda

Fietstocht Heusden

Met een dertig dames op de fiets over mooie fietspaden in het groen naar Heusden. In Elshout gezellige koffiestop, in een nostalgisch cafe met honderden bierpullen aan het plafond. Rond 12 uur in Heusden bij de haven onze lunch opgegeten in de zon. op eigen gelegenheid tot half twee rond gewandeld, ijsje gegeten en wat winkeltjes bekeken.
Om half twee met gids rondwandeling door Heusden
( groep in tweeen gesplitst) waar we op interessante panden werden gewezen en mooie heemtuin.
Was een fijne stadswandeling. Op de terugweg weer langs prachtige wegen naar Waalwijk en bij het
Galgenwiel wat gedronken en daarna met voldaan gevoel, prachtig weer, gezelligheid, naar Udenhout.
Het was een heel gezellig fietsdagje, dankjewel voor de organisatiedames!!!! 

Groetjes Andrea Trommelen

Vogelgeluiden

17 mei hebben we met 13 leden van EVA een wandeling “vogelgeluiden” gemaakt in Oisterwijk onder leiding van IVN-gids Gijs van der Weerden.
Tijdens de wandeling werd er aandacht besteed aan de vele vogelgeluiden in het bos.
We hoorden o.a. de bonte vliegenvanger , de tjif-tjaf,  het winterkoninkje en de boompieper. We zagen hoe deze laatste vanuit de top van een  boom omhoog vloog om vervolgens als een parachute in een andere boom  te landen. Na de wandeling nog even wat gedronken bij “de Posthoorn”. 
Het was weer een gezellige ochtend.

Met de museumplus bus naar Middelburg

Dit jaar is Eva Vrouwenvereniging uitgenodigd door de Museumplus bus voor een uitstapje naar Middelburg.

Onze 80 plus leden en een aantal leden die hiervoor in aanmerking kwamen hebben,  na het genot van een kop koffie en een Zeeuwse bolus met een gids het Zeeuws museum bezocht.

Na de lunch kon men nog even op eigen gelegenheid het museum bezoeken om daarna weer richting huis te gaan.

Onze welgemeende dank gaat uit naar de organisatie van de Museumplus bus actie.

Bezoek modehuis van Tilburg 

 

Met een groep enthousiaste mensen zijn we naar modezaak van Tilburg in Nistelrode geweest.
Iedereen werd thuis opgehaald (luxe hoor). 
Bij van Tilburg werden we ontvangen met koffie/thee en gebak en daarna een uitgebreide rondleiding door de gehele zaak.

Wij zijn er nu wel achter dat er veel gedaan moet worden voordat de kleding in de winkel is of voor het via internet bestelde verstuurd is. 
Na de rondleiding mochten we zelf even winkelen en vele namen iets leuks mee naar huis. Om een uur kregen we nog een lekkere lunch. 
Het was gezellig leuk en goed georganiseerd. Dank je wel Eva

Ineke Hamers

18 april 2019: Workshop Dansexpressie

12 EVA – leden gingen de uitdaging aan van een workshop dansexpressie, geleid door ons lid Aly Bols. In de spiegelzaal van de Peppel dansten we op uiteenlopende muziek, …. alleen,…. in groepjes en in reactie op elkaar. Na een wat onwennige start kwamen we steeds meer los en werden steeds vrijer en uitbundiger in bewegen. Voor sommigen een leuke kennismaking met dansexpressie, voor anderen een openbaring “dit is waar ik naar op zoek was”.

Aly, bedankt !!

Vrouwencafé donderdag 28 maart.

Dit vrouwencafé stond in het teken van de boekenweek met thema “de moeder de vrouw”

Ons lid Lia Clement vertelde aan de hand van foto’s enthousiast over het belang van vrouwen in de samenleving en in ons udenhout. Vrouwen zorgden voor het kleinvee, deden de was, pronkten met hun mooie poffers en met hun familie. Ria Dieden en Riet van Gorkom lieten ons zien waar een vûrschort allemaal voor kan dienen. Will Segers kreeg de hele zaal mee aan het zingen en Annelies Engelberts vertelde over het Schrijfatelier van de Bieb. Dit gaf haar de stimulans en het zelfvertrouwen om een kinderboek te schrijven en uit te brengen.

Haar belangrijkste tip: “volg je hart”

50 leden hebben weer een erg leuke avond gehad!

 

Bezoek Provinciehuis in Den Bosch
15 februari 2019.  
In aanloop naar de verkiezingen van de Provinciale Staten in maart 2019 togen we met 34 dames van EVA naar Den Bosch om kennis te maken met het werk van de Brabantse Statenleden.

Na ontvangst met koffie kregen we een duidelijke uitleg van Renze Bergsma over de Partijen van de Provinciale Staten en waar ze voor staan. Daarna de rondleiding door het Provinciehuis met een groepsfoto in de grote ontvangsthal. Ook mochten we een kijkje nemen in de bunker.

Als afsluiting een quiz over de provincie met als prijs: een uitnodiging om eens een bezoek te brengen aan de Tweede Kamer.

Als laatste een advies aan iedereen: Maak gebruik van je kiesrecht en ga stemmen op 20 maart!

02-15-2019: Winterwandeling duinen.

Maandag middag om 13.30 uur zijn we gestart vanaf
 de “ Rustende Jager” voor een wandeling door de duinen. We hadden het mooiste weer van de wereld. Door eerst wat van de boslucht genoten te hebben kwamen we bij het “klapzand”. Dat ging heel wat moeizamer.
Halverwege de tocht hadden we even pauze . Anneke vertelde ons hoe de duinen zijn ontstaan, welke dieren er leven en dat er oeroude bomen hier te vinden zijn.  De eikenstoven. Het zijn bomen die vroeger gekapt zijn en daarna steeds opnieuw uitlopers kregen. Geleidelijk kregen ze de vorm van eikenstoven: cirkels van stammen van één boom die steeds wijder werden. 
We vervolgden de wandeling door de bossen terug naar de “Rustende Jager”. Aangekomen bij ’t Schop werden we ontvangen met een heerlijke kop erwtensoep. We gingen weer moe maar voldaan naar huis

Immaterieel erfgoed

7 februari nam De Heer Kees van Kempen, Voorzitter van het schrijversteam van Heemcentrum `t Schoor ons mee door vele traditie`s en gebruiken van vroeger en van nog niet zo lang geleden.

De vraag was: hoeveel traditie`s en gebruiken geven we actief door aan onze kinderen en kleinkinderen.

Zo`n 50 leden luisterde en namen actief deel aan deze lezing die vol enthousiasme door Kees werd gegeven.

Supermarkt Safari

Met als thema weet wat je eet, zijn we met een gids van Contour de Twern op 23 januari  door de Plus supermarkt in Udenhout gelopen.

Zij wees ons op alle, beterleven en fairtrade producten en wat al de verschillende logo`s betekende en hoe we door bewuster te kiezen van producten het klimaat gunstig kunnen beïnvloeden, alle beetjes helpen.

Verwendag 80 plussers

19 Juli was het zover, met 24 leden zijn we naar de Belvertshoeve in Oisterwijk geweest.

De Belvertshoeve was de locatie waar wij, 80plussers, heengebracht werden door de gastvrouwen, die ons zeer galant van huis hadden opgehaald.

Een groot gezelschap, ruim 30 personen, vulde er het overdekt terras. Voorzitter Anne-Miek verwelkomde ons met de wens er een mooie dag van te maken.

Onder het genot van koffie/thee met gebak werd door de directrice en een jongeman de doelstelling van de Belvertshoeve uitgelegd.

De organisatie begeleid jongeren van 18 tot 27 jaar met gedragsproblemen, om hen weer op het goede spoor te brengen. Het is een 24 uurs opvang,waarin leren, werken en wonen centraal staan, evenals orde en regelmaat, en vasthouden aan de dagelijkse routine.

Er zijn 3 leerprojecten: Horeca, dierenverzorger en terreinbeheer.De jongeman vertelde met trots over zijn ontwikkeling en behaalde diploma`s. De lunch, een "high tea"was door de leerlingen goed verzorgd en smakelijk. De dis werd eer aangedaan en er werd vooral gezellig met elkaar gesproken. Na de lunch werd in de tuin een groepsfoto gemaakt die de bijeenkomst moest vereeuwigen. 

Met een verfrissend drankje ter afsluiting en een wel-thuis voor allen van het bestuur, werd deze dag afgesloten. 

Jeu de boules toernooi van Gilde St Joris

Op zaterdag 27 oktober namen 15 dames van EVA deel aan het jeu de boules toernooi van Gilde St Joris in Udenhout. EVA Udenhout haalde de 5e prijs “De Knecht” met als speelsters Mia Veldt, Toos Vereijken en Jossy van Loon als teamleidster. Mede dankzij het mooie weer, de onderlinge sfeer van de deelnemende verenigingen en de sportiviteit is het een gezellige middag geworden.

Oma trakteert

Woensdag 17 oktober zijn we onder het motto "Oma trakteert" begonnen met vliegers maken om ze daarna in de duinen op te gaan laten, onder een stralend zonnetje genoten de oma`s en kleinkinderen van het plezier wat dit met zich meebracht.

Als afsluiting mochten we bij Annie en Bart pannenkoeken gaan eten .

Jaarreisje naar Garderen, Zandsculptuur

Met een volle bus dames uit Berkel – Enschot en Udenhout op naar de zandsculpturen van de Hollandse meesters in Garderen! Ontvangen met koffie en appeltaart.Ieder kon hierna volop genieten van de prachtige kunstwerken gemaakt door vele geduldige creatieve handen.Ook de prachtige tuin met beelden en de smaakvol ingerichte winkel viel bij vele in de smaak. Na een zeer verzorgde lunch bij de molen in Harskamp een mooie rondtoer met uitleg van flora en fauna over de Veluwe. Met een goed diner en gezellige gesprekken de dag afgesloten. Mede door de goede organisatie en het weer een geweldig leuke dag!

 

Fietsen naar de kersenhof,

Een mooie fietstocht met een gezellige koffiestop bij Puk en Muk bracht ons naar Raamsdonkveer. Daar een goede uitleg van een goed en druk hardwerkend familiebedrijf dat nu in het hoogseizoen op volle toeren draait. Met een leuke kratten trein tussen de kersenbomen een rondleiding met uitleg. 

Een heerlijke lekkernij met koffie ter afsluiting en een bezoek aan de winkel om voor het thuisfront kersen mee te nemen. Op de terugweg nog bij het Efteling golfpark geklets onder het genot van een drankje.

Wederom een leuke dag!

 

Beeldhouwen

Anja, Riky en Andrea zijn bij Mevr. van Erp gaan beeldhouwen zie hiernaast het geweldige resultaat van de dames.

Zijden sjaal schilderen

Dinsdag 20 maart werd de workshop “zijden sjaal schilderen” gegeven door Mieke Huizinga. Mieke had verschillende voorbeelden meegebracht zodat we een idee kregen van een eindresultaat. Naar de hand hiervan kozen we de kleuren die bij ons pasten. We kregen uitleg wat de volgorde van het beschilderen was Sjaal nat maken, opspannen, beschilderen met grote vlakken, kleinere accenten aanbrengen. Toen de verf nog nat was werd de sjaal bestrooid met zout. Dit gaf mooie effecten. Na het strijken , nog even naspoelen en drogen bewonderden we elkaars mooie resultaten.

Een leuke workshop met een mooie zijden sjaal als resultaat.

Internationale vrouwendag

8 maart "Internationale vrouwendag" hield Eva haar jaarvergadering, in het kader van de vrouwendag  kregen de leden naast het officiële  gedeelte  enkele verwenmomentjes aangeboden men kon een keuze maken  uit o.a een workshop handmassage, uitleg over bijzondere vrouwen van Udenhout verzorgt door `t Heem , een klankschalen sessie en een workshop  over gezonde voeding .

Hoe werkt de gemeente
Er zijn 22 leden op deze activiteit “hoe werkt de gemeente” aanwezig. Linda Oerlemans en Claudia Dankers stellen zich voor als leden van lijst 8 voor Tilburg. Zij geven een uiteenzetting wat hun taak binnen de gemeente inhoud. Claudia zet zich vooral in voor deugdelijke bestrating en bomen onderhoud.Linda is betrokken bij de voedselbank in Tilburg. Zij zetten zich er voor in dat mensen in Tilburg, Udenhout en Berkel-Enschot zich prettig voelen en fijn kunnen wonen.Er werd een gemeenteraadsvergadering na gebootst. Door het kiezen van een burgemeester en een wethouder die de vergadering leiden.

De andere aanwezigen werden onderverdeeld om hun zegje te doen hoe het wonen in Udenhout er in de toekomst uit moet zien. Als voorbeeld werd gekozen de verbouwing van Huize Vincentius met daarin verschillende soorten appartementen. Dit werd een interessante discussie.

 

Wandeling in natuurgebied ‘den Brand’ op vrijdag 19 januari  was een belevenis.

Met 21 leden gingen we natuurgebied ‘den Brand’ verkennen na de veranderingen in de afgelopen tijd. Een deel van de Zandleij is gedempt en waterlopen zijn gewijzigd. Goed en wel op weg werden we overvallen door een fikse hagelbui…. (Het was toch een “snert”wandeling!) Even later klaarde het op en de rest van de middag genoten we volop van de mooie uitzichten, de rietvelden, de wilgen en het moeras, de omgevallen bomen en het water en blubber overal.

De beloning na ruim 2 uur ploeteren was een kom snert…….. heerlijk.

 

 

 •  

 •