Dé Vrouwenvereniging van Udenhout

Terugblik 

 

Jeu de boules toernooi van Gilde St Joris

Op zaterdag 27 oktober namen 15 dames van EVA deel aan het jeu de boules toernooi van Gilde St Joris in Udenhout. EVA Udenhout haalde de 5e prijs “De Knecht” met als speelsters Mia Veldt, Toos Vereijken en Jossy van Loon als teamleidster. Mede dankzij het mooie weer, de onderlinge sfeer van de deelnemende verenigingen en de sportiviteit is het een gezellige middag geworden.

Oma trakteert

Woensdag 17 oktober zijn we onder het motto "Oma trakteert" begonnen met vliegers maken om ze daarna in de duinen op te gaan laten, onder een stralend zonnetje genoten de oma`s en kleinkinderen van het plezier wat dit met zich meebracht.

Als afsluiting mochten we bij Annie en Bart pannenkoeken gaan eten .

Jaarreisje naar Garderen, Zandsculptuur

Met een volle bus dames uit Berkel – Enschot en Udenhout op naar de zandsculpturen van de Hollandse meesters in Garderen! Ontvangen met koffie en appeltaart.Ieder kon hierna volop genieten van de prachtige kunstwerken gemaakt door vele geduldige creatieve handen.Ook de prachtige tuin met beelden en de smaakvol ingerichte winkel viel bij vele in de smaak. Na een zeer verzorgde lunch bij de molen in Harskamp een mooie rondtoer met uitleg van flora en fauna over de Veluwe. Met een goed diner en gezellige gesprekken de dag afgesloten. Mede door de goede organisatie en het weer een geweldig leuke dag!

 

Fietsen naar de kersenhof,

Een mooie fietstocht met een gezellige koffiestop bij Puk en Muk bracht ons naar Raamsdonkveer. Daar een goede uitleg van een goed en druk hardwerkend familiebedrijf dat nu in het hoogseizoen op volle toeren draait. Met een leuke kratten trein tussen de kersenbomen een rondleiding met uitleg. 

Een heerlijke lekkernij met koffie ter afsluiting en een bezoek aan de winkel om voor het thuisfront kersen mee te nemen. Op de terugweg nog bij het Efteling golfpark geklets onder het genot van een drankje.

Wederom een leuke dag!

 

Klein verslag: "Eva verwendag"

DE BELVERTSEHOEVE was de locatie waar de 80 plussers heengebracht werden.Een groot gezelschap, ruim 30 personen, vulde er het overdekte terras. Voorzitter Anne-Miek verwelkomde ons met de wens er een mooie dag van te maken. Onder het genot van koffie/thee met gebak werd door de directrice en een jongeman de doelstelling van de Belvertsehoeve uitgelegd. De organisatie begeleid jongeren van 18 tot 27jaar met gedragsproblemen, om hen weer op het goede spoor te brengen. Het is een 24uurs opvang,waarin leren, werken en wonen centraal staan, evenals orde en regelmaat en vasthouden aan de dagelijkse routine. Er zijn drie leerprojecten: Horeca, dierenverzorger en terreinbeheer. De jongeman vertelde met  trots over zijn ontwikkeling en behaalde diploma,s. De Lunch,een "een high tea",was door de leerlingen goed verzorgd en smakelijk.  Na de lunch werd in de tuin een groepsfoto gemaakt, die de bijeenkomst moest vereeuwigen. Met een verfrissend drankje ter afsluitingen een wel-thuis voor allen van het bestuur,werd deze dag afgesloten. 

Verslag Jeu de boules 4 juli 2018

Gezellige warme zomeravond en veel dames die er zin in hadden daar ze allemaal ruim voor de tijd aanwezig waren.  Iedereen die meedeed was erg fanatiek bezig, het ging soms echt om millimeters en dus moest er regelmatig de meetlat aan te pas komen omdat het om winnen of verliezen ging. In de pauze was het even bijtanken en dan weer aan de slag. Het leidde tot het volgende resultaat dat Toos Verijken de 1e plaats had en we 2 poedel/aanmoedigingsprijzen hadden ivm gelijke stand en dat waren Joke Brabers en Joke van Balkom! Al met al een geslaagde jeu de boules avond.

Beeldhouwen

Anja, Riky en Andrea zijn bij Mevr. van Erp gaan beeldhouwen zie hiernaast het geweldige resultaat van de dames.

Zijden sjaal schilderen

Dinsdag 20 maart werd de workshop “zijden sjaal schilderen” gegeven door Mieke Huizinga. Mieke had verschillende voorbeelden meegebracht zodat we een idee kregen van een eindresultaat. Naar de hand hiervan kozen we de kleuren die bij ons pasten. We kregen uitleg wat de volgorde van het beschilderen was Sjaal nat maken, opspannen, beschilderen met grote vlakken, kleinere accenten aanbrengen. Toen de verf nog nat was werd de sjaal bestrooid met zout. Dit gaf mooie effecten. Na het strijken , nog even naspoelen en drogen bewonderden we elkaars mooie resultaten.

Een leuke workshop met een mooie zijden sjaal als resultaat.

Internationale vrouwendag

8 maart "Internationale vrouwendag" hield Eva haar jaarvergadering, in het kader van de vrouwendag  kregen de leden naast het officiële  gedeelte  enkele verwenmomentjes aangeboden men kon een keuze maken  uit o.a een workshop handmassage, uitleg over bijzondere vrouwen van Udenhout verzorgt door `t Heem , een klankschalen sessie en een workshop  over gezonde voeding .

Hoe werkt de gemeente
Er zijn 22 leden op deze activiteit “hoe werkt de gemeente” aanwezig. Linda Oerlemans en Claudia Dankers stellen zich voor als leden van lijst 8 voor Tilburg. Zij geven een uiteenzetting wat hun taak binnen de gemeente inhoud. Claudia zet zich vooral in voor deugdelijke bestrating en bomen onderhoud.Linda is betrokken bij de voedselbank in Tilburg. Zij zetten zich er voor in dat mensen in Tilburg, Udenhout en Berkel-Enschot zich prettig voelen en fijn kunnen wonen.Er werd een gemeenteraadsvergadering na gebootst. Door het kiezen van een burgemeester en een wethouder die de vergadering leiden.

De andere aanwezigen werden onderverdeeld om hun zegje te doen hoe het wonen in Udenhout er in de toekomst uit moet zien. Als voorbeeld werd gekozen de verbouwing van Huize Vincentius met daarin verschillende soorten appartementen. Dit werd een interessante discussie.

 

Wandeling in natuurgebied ‘den Brand’ op vrijdag 19 januari  was een belevenis.

Met 21 leden gingen we natuurgebied ‘den Brand’ verkennen na de veranderingen in de afgelopen tijd. Een deel van de Zandleij is gedempt en waterlopen zijn gewijzigd. Goed en wel op weg werden we overvallen door een fikse hagelbui…. (Het was toch een “snert”wandeling!) Even later klaarde het op en de rest van de middag genoten we volop van de mooie uitzichten, de rietvelden, de wilgen en het moeras, de omgevallen bomen en het water en blubber overal.

De beloning na ruim 2 uur ploeteren was een kom snert…….. heerlijk.

 

Sfeervolle nieuwjaarsborrel in het Raadhuis.

Met 59 aanwezigen werd het glas geheven op het nieuwe jaar 2018. 
Onze voorzitter sprak de hoop uit dat we in dit nieuwe jaar de warme verbondenheid met elkaar voortzetten die we met de kerstviering begonnen zijn. Het was een heel gezellige avond met heerlijke en goed verzorgde hapjes. Ook was er een mooie powerpointpresentatie met foto’s van diverse activiteiten in het afgelopen jaar.

 

Kerstviering 2017 goed bezocht.

Letterlijk met draden verweven en verbonden vierden we samen Kerst onder het thema “Warme Verbondenheid”. José de Groot was blij verrast met de opbrengst van de collecte voor haar stichting “Groot in ’t klein”. We hebben 110 kaarten met handgeschreven kerstwensen kunnen versturen naar het Nationaal Ouderenfonds. Deze stichting draagt zorg voor de verspreiding van de kaarten onder eenzame ouderen in Nederland. De avond werd verder heel sfeervol in stijl opgeluisterd door zangeres ‘Marie- Christien’

 Surprise-avond  28 november:

Twee zwarte pieten kwamen de avond openen. Dit was nodig want het invullen van de tegoedbon bracht veel teweeg bij onze leden. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost.

Ondanks dat alles werd iedereen blij verrast met de vele leuke pakjes en initiatieven.

De uitvoering van de opdrachten in het begin van 2018 leveren ook nu nog steeds leuke nieuwe contacten op

Etentje Rooi Pannen
Het was een drukte van belang in de ontvangsthal van Onderwijshotel de Rooi Pannen in Tilburg. We werden door de gastvrouwen opgehaald en naar twee verschillende restaurants gebracht. Daar hebben we met 59 dames genoten van een overheerlijk 4-gangen diner. Nadien hebben we de recepten ontvangen.

Nu kan iedereen zelf aan de slag met het taartje van makreel en roggebrood, het soepje van hollandse knolselderij, bavette met wortel en aardappelkroketjes of de vanille parfait met kletskop en friandese.

Zie hier de foto's

Workshop bloemschikken bij Yvonne 
Donderdag 19 oktober hebben een aantal leden van EVA deel genomen aan een workshop bloemschikken bij Yvonne van Vught.

Met eigen meegebrachte materialen hebben de dames een prachtig herfststuk gemaakt.

Islam toegelicht door Mevr. Halima Ozen

Mevr. Halima Ozen sprak over de basisprincipes van de islam. Over de gebeden die ze 5x per dag doen, over de feesten zoals Ramadan, offerfeest, Suikerfeest enz. Er was veel gelegenheid tot vragen stellen tussendoor en die werden ook duidelijk beantwoord.

In de pauze zijn we nog rondgegaan met lekkere Marokkaanse zoetigheden, ook hierbij heeft ze uitleg gegeven. Al met al een informatieve en interessante avond. 

Politiek debat in "Ons Koningsoord"

Woensdag 18 oktober zijn 19 leden van EVA ingegaan op de uitnodiging van Vrouwenvereniging Berkel- Enschot om deel te nemen aan een politiek debat met dames die zitting hebben in de politieke partijen van Tilburg.

Na een hartelijk ontvangst met een kopje koffie kon er   gebrainstormd worden over o.a de groenvoorzieningen, de z.g.n grijsvoorzieningen [stoepen] en het inzetten van vrijwilligers daar waar wenselijk. De avond werd op een voortreffelijke manier gepresenteerd door Mevr. Anita Dankers van Vrouwenvereniging Berkel- Enschot waarvoor onze hartelijke dank.

 

Paddenstoelenwandeling Nemelaer

Woensdagochtend om 9.15 uur op de fiets naar kasteel Nemelaer in Haaren voor de paddenstoelenwandeling. We werden opgewacht door de IVN gids die ons na een korte inleiding meenam op zoek naar paddenstoelen.  Ik ken best wel een paar soorten maar van varkensoor en eikelbekertje had ik nog nooit gehoord. Heel apart en mooi om te zien. Al met al een leerzame ochtend, en een mooie wandeling. Met als afsluiting lekker koffie drinken bij het pannenkoekenhuis. 

Fuchsia's Cor Smits

Op 6 september zijn wij met 7 dames naar Cor Smits naar haar fuchsia’s geweest. We hebben eerst al haar planten bekeken. Ze heeft ongeveer 220 planten, waarvan 100 verschillende soorten.

Na de rondleiding en allerlei uitleg heeft Cor laten zien hoe fuchsia’s gestekt moeten worden. Onder een genot van ’n kopje koffie werd er nog veel uitleg en tips gegeven. Daarna heeft Cor nog laten zien hoe de fuchsia’s gestekt moeten worden, allen met jong hout. Ook is de verslaggeefster van Brabants Dagblad, Marlies van Iersel, gekomen met de fotograaf van deze krant, en heeft zaterdag 9 september ’n mooi verslag in de krant gezet. We hebben er allemaal veel van opgestoken. 

Midgetgolf middag bij Piet Plezier

Vrijdag 22 september namen 15 leden van EVA deel aan een gezellige midgetgolf middag bij Piet Plezier in Oisterwijk, in groepjes van 5 ging men aan de slag. Het was de bedoeling dat men met zo min mogelijk slagen alle holes uitspeelde. Aan de geluiden en het schaterlachen kon men horen dat het niet bij iedereen van een leien dakje ging. Ten slotte ging Mevr. Mien van Kempen met de eer strijken, onder het genot van een kopje koffie kreeg zij de winnaars prijs uitgereikt. Al met al een geslaagde middag.

Eva- verwendag  voor 80+ers ( Verslag 80 plusser)

Inderdaad een verwendag !   We werden om half elf opgehaald. Toen richting Oisterwijk…  nee dus, dan richting Tilburg, ook niet…. , de spanning stijgt en het werd Hilvarenbeek…,nee…  Esbeek dus. In café Schuttershof stond de koffie klaar met een heerlijk progresje. Heel gezellig met 10 personen aan een grote ronde tafel . Na nog een tweede kopje  koffie  kwam  Piet Verhoeven,  rasechte  Esbekenaar,  ons iets vertellen over het leven en werken van  kunstenaar Andreas Schotel.   In 1896 is hij geboren in Rotterdam. Hij heeft zich voornamelijk toegelegd op de etstechniek.  De mens in de stad aan het werk, maar vooral de Brabantse land- en bosbouw was voor hem een grote inspiratiebron. Vandaar dat hij  vanaf 1924 tijdens de zomermaanden in Esbeek woonde in een piepklein huisje,  De Schuttel genaamd, waar hij zijn atelier had.  Opmerkelijk is dat Piet Verhoeven en vele Esbekenaren hem van nabij meegemaakt hebben.  Dat maakte zijn verhaal extra boeiend.  In 2009 is in Schuttershof het Andreas Schotel museum geopend  waar het hele oeuvre van Schotel en wel enkele duizenden  etsen te zien zijn. Ook is er door de stichting een wandel- en kunstroute uitgezet geheel in het teken van het leven en werken van Andreas Schotel

 Na deze interessante lezing was er gelegenheid om zijn werk te bezichtigen   De moeite waard  ….. mooie etsen en ook nog aquarellen. Die worden geregeld omgewisseld want er zijn er wel enkele duizenden.

Om 1 uur werden we weer aan tafel verwacht. Nadat we even van plaats gewisseld hadden hebben we genoten van een uitgebreide lunch. Later kregen we ook nog een consumptie.  Daarna werden we allen weer veilig thuisgebracht. Kortom het was een echte verwendag , we hebben met  z’n  allen genoten en  ik wil dan ook namens allen de organisatie en allen die eraan meegewerkt hebben  hartelijk danken  voor deze dag  !         Een 80+er

Vrijwilligers Kindervakantieweek in het Zonnetje gezet door EVA 

18 augustus was de afsluitende feestavond voor alle vrijwilligers van Kindervakantieweek Udenhout. Deze gelegenheid werd door EVA aangegrepen om deze vrijwilligers eens in het zonnetje te zetten.

Ruim 250 kinderen uit udenhout hebben de afgelopen week genoten van een superleuke en  gezellige vakantieweek. Ze leefden de hele week in een sprookje!

Dank aan de bijna 100 vrijwilligers, veelal jeugdigen, die dit mogelijk hebben gemaakt. Als groepsleiding en hulpgroepsleiding, als technische ondersteuning, als organisator, als ranja-opa of sjouwer…. Samen maakten jullie deze week tot een succes. Dat verdient een bloemetje vonden wij van Eva. Daarom viel ons bestuur de feestruimte binnen met de armen vol rozen. Voor iedere vrijwilliger een mooie rode roos als blijk van waardering. De vooral jeugdige aanwezigen ontvingen dit met veel enthousiasme. De organisatie is het hele jaar bezig met de voorbereidingen. En daarom voor deze 23 mensen van bestuur, organisatie KVW en de programmamakers van het scenario een welverdiende extra attentie. Bedankt allemaal  en ga zo door nog vele jaren !!

Verslag Jeu de Boules-avond 28 juli j.l.
Het was een geslaagde avond, goede opkomst, mooi weer, fanatieke deelneemsters en veel spelplezier wat eigenlijk het belangrijkste is.

De meetlat moest er vaak aan te pas komen, er werd ook op het scherpst van de snede gestreden.

Er waren 3 prijzen te vergeven: de 1e prijs voor de beste speeltster en dit was Betsie de Laat, de 10e plaats was voor Riet van Gorkum en de poedelprijs ging naar Riet van Strijdhoven.

Tot volgend jaar de volgende tot Jeu de Boules!

Dagfietstocht De Hoevens Alphen 4 juli 2017

We vertrokken om 9.00 uur met 28 dames in 2 groepen vanaf het Tongerloplein in Udenhout.

Via een mooie fietsroute over de Moerenburg was de koffiestop bij de Leyhoeve waar we op het terras genoten van een kop koffie/thee met een overheerlijk vruchtenvlaaitje. Een kijkje binnen in het gebouw was ook de moeite waard.

De tocht ging verder via Riel en ’t Bels Lijntje naar Kampeerboerderij “De Kiek” in Alphen waar we onze meegebrachte lunch nuttigden. Lenie van Meer van “De Kiek” vertelde ons over de kampeerboerderij en hun bijzondere koeien. We mochten ook een kijkje nemen bij de slaapplaatsen en in de koeienstal. Om 13.30 uur werden we bij Natuurbegraafplaats De Hoevens verwacht. Margreet Hes vertelde ons in een duidelijke presentatie alles over natuurbegraven. Maar ook over de ontwikkeling van het landgoed en de producten die het landgoed voortbrengt. Met als afsluiting een kop koffie/thee met een landgoedlekkernij in de afscheidslocatie “De Eik”. Daarna vertrokken we via Alphen, Nieuwkerk, Gorp en Roovert, Hilvarenbeek richting Biest-Houtakker.

Nog een stop bij de Biestse Oevers voor een drankje waarna het huiswaarts ging. Al met al een prachtige tocht met mooi weer

Verslag Dagreisje Ardennen

Met een volle bus dames uit Berkel-Enschot en Udenhout  reden we richting de Ardennen voor een gezellig dagje uit. We reden het mooie stadje Thorn gewoon voorbij…. werd de koffie overgeslagen?

Maar nee, … in Vaals bij het drielandenpunt stond de koffie en thee al klaar met natuurlijk…… Limburgse vlaai.

Hier stapte een gids in de bus die de verdere route door de Ardennen vertelde over bezienswaardigheden in de streek, de geschiedenis en nog veel meer zaken die er wel of niet toe deden. Hij was een echte spraakwaterval. In Malmedy mochten we even rondwandelen, lunchen en het streekmuseum bezoeken. Daarna reden we terug naar Vaals voor het diner en later voldaan naar huis.

Verslag kasteelfeest  11 juni 2017.

Het Udenhoutse Kasteelfeest op 11 juni  was een zonovergoten dag met veel gezelligheid op de prachtige binnenplaats van “de Strijdhoef”. Er hing een gemoedelijke sfeer en er waren vele uiteenlopende optredens, exposities en activiteiten. En daar hoort een lekker drankje bij natuurlijk. Een grote groep vrijwilligsters van EVA hebben samen de schouders gezet onder het verzorgen van de drank tijdens dit evenement.  Het was een hele klus en het was hard werken maar ook leuk om samen te doen.  En daarbij hebben wij, EVA Vrouwenvereniging Udenhout, ons van een hele goede kant laten zien. We kregen veel complimenten. Chapeau……  aan alle dames die hebben meegeholpen !!

Fietstocht NatuurlijkTomaat in Dongen

Twintig dames werden buiten onder de parasols hartelijk ontvangen door Henriëtte v.d. Hoek met

Koffie/thee en vanwege het hele warme weer ook ijskoud water en natuurlijk een proeverij van diverse

groente snacks uit de kassen.

Ze vertelde over het ontstaan van het bedrijf en hoe ze er toe gekomen waren om over te stappen naar biologische teelt. Daarna kregen we een rondleiding door de kassen waar tomaten, paprika’s, pepers en aubergines geteeld worden. We kwamen op het eind in de winkel met biologische produkten.

Daar konden we proeven van de eigengemaakte tomatensoep, tomatensaus, tomatenchutney en nog meer produkten. Natuurlijk waren er in de winkel veel soorten heerlijke tomaten te koop. Zelfs buiten in de automaat kun je op alle tijden van de dag terecht voor tomaten. Verder zijn er veel cadeau artikelen uiteraard alles met tomaten.

Vrouwencafé 18 april: “Brabantse avond “.

Het is een verrassende avond geworden met Will Segers als gastspreker.

Ze kwaam ons wè vertelle over `t dialect mar vur de meense die dè konne was dè eigeluk nie nodig. Want as ge al lang in Udenhout wônt, pikt`r aaltij wè van mee. Oew moederstaol is ’t urste wè ge leert en daorum kunde oe eige doar ’t biste in vène. Da heej meej emotie te maoke.

We moesse ôk zelluf aon de slag meej de prente van Cees Robben. In groepkes un verhaol verzinne en dè in ’t dialect vurdraoge.

Al met al weer een heel gezellige, geslaagde avond.

Beeldhouwen: Op maandag 22 en dinsdag 23 mei zijn we met 4 dames van EVA met heel mooi weer bij Hermine van Erp gaan beeldhouwen.

Het waren geweldige dagen met fijne mensen om ons heen. Iedereen maakte een mooi werkstuk op eigen wijze.

Het was een dag van ontspanning en inspanning en Hermine zorgde voor koffie, soep en een drankje na het harde werken.

Het was weer geweldig!

Middagje Casino

17 mei hebben we een gokje gewaagd, en ja hoor we hadden een gelukkige in ons midden.

Na ontvangst met een kopje koffie/thee en iets lekkers werd ons het een en ander uitgelegd waarna we zelf aan de slag konden.

De ``schuifautomaat`` was zeer in trek. Wie niet waagt die niet wint!

Tussendoor met alle mensen die aanwezig waren nog een bingo gedaan en Ria Sleegers viel met haar neus in de boter door een geldprijs te winnen. Proficiat, Ria.

Aan drankjes en hapjes niks te klagen, deze konden we zoveel nemen als we wilden.

Het was gezellig en leuk om een keer meegemaakt te hebben. Meer foto's 

6 april zijn een 10 tal dames gaan bloemschikken bij Yvonne van Vught met als thema" Pasen" de foto impressie laat zien dat deze Eva leden zeer bedreven zijn in het maken van de meest uitlopende creatie`s. Meer foto's

Woensdag 22 maart genoten 33 dames een meer dan gezellige tapas middag in de sfeervolle locatie bij Ria Robben. 
Onder het genot van ook een lekker drankje konden de deelnemers genieten van allerlei warme of koude hapjes die mede door de helpende handen van Jet, Ria en Ria tot stand waren gekomen. De middag startte om 16.00 uur en na nog een laatste kop koffie sloten we  rond 20.00 uur af.

  • 27 dames in twee groepen namen deel aan de workshop “in contact komen met jezelf”. De cursusleidsters Sjanneke en Laura probeerden met behulp van oefeningen het lijf en de gedachten te ontspannen om zo dichterbij het gevoel te komen. Vervolgens was er de uitdaging dit gevoel te erkennen en werd er met dit gevoel gespeeld en vergroot. De oefeningen die op het oog simpel lijken, kunnen toch wel wat naar boven brengen wanneer je ze met aandacht doet. De belangrijkste boodschap van deze ochtend: Neem regelmatig eens wat tijd om naar jezelf te luisteren. Je lijf vertelt je vaak precies hoe het met je gaat, alleen nemen we lang niet altijd de tijd of aandacht om hiernaar te luisteren. Door je gevoel te accepteren en er simpelweg te laten zijn, accepteer je een deel van jezelf dat we vaak toch weg stoppen. Jij bent een prachtig mens en dat mag je best laten zien! 

Vrijdag 27 januari was een prachtige dag voor een winterwandeling door het natuurgebied Huis ter Heide in de Moer. Vanaf de parkeerplaats volgden we de rode route. Eerst door de open velden, daarna de open bossen en vervolgens langs het leikeven met het “wonder” – vlonderpad. De grond was nog bevroren maar de sneeuw was vrijwel weg en het zonnetje scheen heerlijk. De mogelijkheid was geboden om een kortere route te lopen maar toch volgde de hele groep van 24 personen de lange route. De schotse hooglanders lieten zich niet zien... alleen de uitwerpselen. Na anderhalf uur wandelen werden we gastvrij ontvangen bij ‘t Maoske aan één grote, lange tafel. De koffie en thee smaakte goed en ook de zoete koek. En op de weg terug in de auto.... moesten we zowaar stoppen voor de kudde koeien ! zie meer foto

 

  •  

  •